609 vendégmunkástól vált meg a még csak tesztüzemben dolgozó iváncsai akkumulátorgyár – az ok, hogy az elektromos autók iránti kereslet globális csökkenése miatt nem tudják beindítani a tömegtermelést. A gyár azt közölte, hogy kizárólag külföldi kölcsönzött dolgozókat (vendégmunkásokat) küldtek el, a saját dolgozók elbocsátását pedig „nem tervezik”.
Zoom
A Hang.hu cikke szerint a döntésnek a vendégmunkások nem örültek. A Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke, Székely Tamás számolt be a portálnak róla, milyen indulatokat váltottak ki az elbocsátások – a vendégmunkások, megköszönve a bejelentést, fekáliával kenték össze az összes mosdót.
Az elektromos autók iránti kereslet megtorpant, de a nem elektromos autók esetében is piaci visszaesés tapasztalható. Amennyire az autóipari beszállítók helyzetére rálátunk, ez komoly probléma lehet a jövőben – mondta Székely Tamás a portálnak. Szerinte „egyelőre teljes a bizonytalanság” a piaci kilátásokkal kapcsolatban. Ő nem lát más megoldást, mint az állami támogatást, ami valószínűleg lendítene az elektromos autók piacán.
Megszólaltatták Várkonyi Gábor autópiaci szakértőt is, aki szerint az elektromos autók kereskedelme elérte a határait, ezért ahelyett, hogy az „európai uniós tervgazdaság” határozná meg az autógyártók kínálatát, a piaci igényekhez kellene igazítani a termelést. Középtávon elértük az üvegplafont a villanyautó-kereskedelem szempontjából, mert a technológia nem alkalmas arra, hogy teljesen kiváltsa a belső égésű technológiát. Olyan szempontok, mint az infrastruktúra hiánya, sokak számára egyszerűen nem teszik lehetővé azt, hogy kompromisszummentesen váltsanak elektromos autóra – mondta a szakértő.
(24)