A Fehérkereszt Állatvédő Liga tiltakozik a joghézag ellen, hogy Toepler Zoltán "Álszent" című filmjét - amelyben vízbe fojtanak egy kismacskát -, a szerző forgalomba hozza, forgalomba hozhassa.

Tudomásunkra jutott ugyanis, hogy Toepler Zoltán saját honlapján árulja az Álszent című filmet 3000 forintért.

A rendező ellen a Fehérkereszt Állatvédő Liga feljelentést tett, mivel a film egyik jelenetében halálra kínoznak egy állatot.

Az ügy jelenleg a rendőrség előtt van, így hivatalosan még nem minősítették bűncselekménynek a történteket, bírósági ítélet még nem született, nem születhetett. Felháborítónak tartjuk ugyanakkor, hogy egy olyan filmet, amelyet feltehetőleg az ORTT nem engedne műsorra tűzni televízióban, valaki forgalomba hozzon.

Az ORTT honlapján, a televízióban műsorra tűzhető filmek korhatárjelzésével kapcsolatban szerepel az alábbi kérdés és válasz:

Létezik- e abszolút tilalom bizonyos műsorszámok tekintetében?
Igen. Nem lehet közzétenni olyan műsorszámot, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmaz.

Úgy gondoljuk, hogy a Btk. szerint 2 év szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény valódi, dokumentarista, tehát nem trükkfelvételként való bemutatása indokolatlan erőszakot tartalmaz, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga úgy véli, hogy itt joghézag van, mivel nem találtunk olyan törvényt jogszabályt, amely tiltaná a film sokszorosítást, eladását annak ellenére, hogy alkotója ellen, a film tartalma miatt eljárás folyik.

Úgy gondoljuk, ez hasonló ahhoz, mint ha valaki, aki ellen nemrég indult nyomozás, egy pedofil tartalmú filmet árulna az interneten. Csak az a különbség, hogy állatkínzás bemutatását filmen nem nevesíti egyetlen törvény sem, míg pedofil tartalmat előállítani, azt birtokolni tilos. De ugyanilyen joghézag lenne, ha egy ember meggyilkolásáról készült felvételt árulna valaki pénzért anélkül, hogy ez ellen törvényesen fel lehessen lépni.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga a honlap üzemeltetőjéhez (internetszolgáltató) is hivatalos bejelentést tesz ez ügyben annak ellenére, hogy tiltott tartalom nincs az oldalon, csak az annak megvásárlására felhívó hirdetés.

Tiltakozunk azért is, mert túlmegy minden határon, hogy egy bűncselekményt tartalmazó film eladásából bevételre tegyen szert a rendező, kihasználva, hogy ekkora érdeklődés kíséri az ügyet.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga nevében
Szilágyi István
kurátor