A Szenttéavatási Kongregációnál két magyarországi vértanúügy van folyamatban: a ciszterci novícius, majd szombathelyi egyházmegyés pap, Brenner János, valamint a hét ferences szerzetes pere.
A kivizsgálás időszakának fontos része, hogy tiszteletük egyre inkább elmélyüljön a hívek körében, ezért a szombathelyi püspökség, a ferencesek és a ciszterciek március 8-án közösen megrendezik a vértanú sorsú papok napját a Budai Szent Imre Gimnáziumban és templomban (Budapest, XI. Villányi út 25–27.).
A vértanúk vére az egyház magvetése – tartja a régi mondás. A nagyböjti lelki nap középpontjában a vértanúk tisztelete, példája áll majd. A programok 10.45-kor kezdődnek a gimnázium dísztermében. Zsolozsma keretében hangzik el Veres András püspök katekézise, amit a Brenner Jánosról és a most hatvan éve elhunyt Károlyi Bernátról szóló film bemutatása követ. Alkalom nyílik szentségimádásra, szentgyónásra is. 13.45-kor azoknak a beszámolóit hallgathatják meg, akik jelen voltak Isten szolgái életének egy-egy szakaszánál, illetve tanúságot tesznek a boldoggáavatási per folyamatában résztvevő személyek is. Így személyes közelségbe kerülhetünk Brenner János (+1957), Körösztös Krizosztom (+1944), Kovács Kristóf (+1944), Hajnal Zénó (+1945), Kiss Szaléz (+1946), Lukács Pelbárt (+1948), Kriszten Rafael (+1952) és Károlyi Bernát (+1954) életszentségéhez.

Budapesten először lehet majd megtekinteni Brenner János véres karingjét, amit az őt ért gyilkos késszúrások idején viselt. Bemutatják Paskai László bíboros misszáléját, amelyből Hajnal Zénó a vértanúsága előtt misézett a nagyatádi templom kriptájában, valamint azt a keresztet, amelyről 1950 júniusában, Hatvanban egy ávós letaposta a korpuszt. Kiállítják azokat az arcképeket, amelyeket a sopronkőhidai fogvatartottak készítettek a vértanúk ott létesített emlékhelye számára.
A nyolc szerzetespap boldoggá avatásáért 15 órakor mutatnak be ünnepi szentmisét a budai Szent Imre-templomban. A liturgiában azokat a kelyheket használják majd, amelyekkel Isten szolgái közül többek az elhurcolásuk előtti napokban miséztek.
Veres András püspök, Dékány Sixtus ciszterci apát és Kálmán Peregrin ferences viceposztulátor várja azon települések hívő közösségeit, ahol Isten szolgái születtek, éltek, működtek, a ciszterci és ferences plébániák, iskolák tagjait, a budapestieket és minden nagyböjti megújulásra váró hívőt, hogy március 8-án kapcsolódjanak be a megemlékezésbe a vértanú sorsú papokról – írja Szerdahelyi Csongor.
(Ferences Sajtóközpont - Magyar Kurír nyomán)
Kapcsolódó: