A vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítések elmaradása miatt garanciákat kért a kormányzattól a kifizetésekre a Jobbik Veszprém megyei elnöke. Ferenczi Gábor erről pénteken Veszprémben beszélt sajtótájékoztatón.
Az ellenzéki politikus kifejtette: több mint hetven olyan családdal tartja a kapcsolatot, amelyet érintett a 2010-es vörösiszap-katasztrófa. Ők peres útra terelték kártérítési igényüket, és a közelmúltban több jogerős ítélet is született ügyükben.
Egy család a napokban kapta kézhez azt a május 29-ei keltezésű jogerős bírósági ítéletet, amely az alperest arra kötelezi, hogy 15 napon belül fizessen meg négy felperesnek összesen 14 millió forintot, a katasztrófától számított késedelmi kamattal együtt - mondta a politikus, hozzátéve: a kifizetés az azóta eltelt több mint két hónap alatt nem történt meg.
Emlékeztetett, a károsultak számára jótékonysági felhívás útján kétmilliárd forintos adományt gyűjtöttek össze. Arról azonban nem volt szó akkor, hogy ezekből úgynevezett közösségi célú beruházásokat fognak megvalósítani a kármentő alap és az önkormányzatok döntése alapján - jegyezte meg. A politikus véleménye szerint az a gond, hogy az állam nem tartalékolt abból a kétmilliárdból, amit az emberek összegyűjtöttek a károsultak számára, és nem hozott létre egy olyan alapot, amelyből ezeket a kártérítéseket ki lehetne fizetni.
Ferenczi Gábor kifejtette: a tragédiát okozó vállalat már nem létezik, nem lehet behajtani rajta a kártérítést, az új cég nem vállal felelősséget a jogelőd tevékenységéért sem jogi, sem erkölcsi értelemben. Ezért van szükség arra, hogy a kormányzat nyújtson garanciát - közölte.
Utalt arra, korábbi közleményében jelezte: kérelmezte, hogy illetékmentességet élvezhessenek azok a családok, amelyek bírósághoz fordultak az ügyben vagy legalább kapjanak garanciát, hogy az illeték összege leírható lesz a kifizetéskor.
A jobbikos közleményre Toldi Tamás devecseri, Tili Károly kolontári és Marton László somlóvásárhelyi polgármester közleményben válaszolt a héten. Ebben azt írták, a kormány hathatós és gyors segítséget nyújtott a katasztrófa után. Haladéktalanul megkezdődött a következmények felszámolása és az újjáépítés, amelyet a kormány végzett el negyvenmilliárd forintból, illetve a kétmilliárdos kármentő alapból, amely már egy éve befejezte tevékenységét. A polgármesterek kiemelték: a pénzből házakat, utakat, közműveket építettek és vagyoni kártérítést is nyújtottak nehéz sorsú embereknek.
(MTI)