A cigányokkal szintén megvert, szupergazdag Finnországban is forrong a közhangulat a cigányok miatt. Ennek főleg három, az elmúlt 2-3 hónapban történt esemény az oka: a Cigány-TV körüli felhajtás, a nyáron elkövetett nagyszámú vérbosszú, valamint a “kiugrott”, cigányságukat megtagadott cigányok és az “igazi” cigányok háborúskodása, amelynek szép epizódja az volt, amikor vérbosszúval fenyegette meg a cigány közösség a Cigány-TV szintén cigány vezetőjét, akinek azóta emiatt rendőri kísérettel kell járnia. Ezekről például ebben, illetve a belőle fellinkelt régebbi cikkeinkben írtunk.
Nem csoda, hogy kb. egy héttel ezelőtt kiállt a reflektorfénybe Riku Lumberg, Finnország egyetlen (fél)cigány számazású rendőre (amely tényről EBBEN a cikkben már beszámoltunk), és sziklakeményen beolvasott a finnországi cigányoknak – ahogy a többi “kiugrott” cigány is megtette az elmúlt pár hónapban. Nézzük, mit írt.
“Félroma vagyok. Büszke vagyok a származásomra, mert maga a roma kultúra magában szép, és a többi emberrel törődő. De hogy mi van a felszín alatt? Az ellenkezője. Vajon mi okozza azt, hogy az [adott kultúrát magának valló] emberek alaptalan, gonosz dolgokat cselekedjenek?
Tudom, hogy ezt a tényt egyetlen egy normálisabb roma nem tagadhatja. Nem célom az sem, hogy egyetlen egy emberről írjak. Csupán csak megírom gondolataim, azzal a céllal is, hogy vitát kezdeményezzek.
Ami a családi hátterem illeti, mindig azt csinálhattam, amit akartam. Semmire sem kényszerítettek. Ebből a szmepontból köszönet a szüleimnek. (Kuruc.info: még egyszer: félcigány az illető, és otthon valszeg a fehér szülő “dirigált”, ezért nem volt Riku-nak “szerencséje” a cigány “kultúra” visszahúzó hatásához). Már kisgyerek-koromtól a fehér kultúrát választottam. Bár a roma kultúra úgyszintén része az életemnek, azt nem irányítja.
Bár inkább tartozom a fehérekhez, ismerem a roma szokásokat, mint a tenyerem. Sokra tartom az olyan roma szokásokat, mint az idősebbek tisztelete vagy a család fontossága. Vannak viszont dolgok, amelyektől feláll a hátamon a szőr.
Mint például a vérbosszú intézménye (Kuruc.info: lásd EZT). Ebben az írásomban főleg ezzel a sok esetben az egyéb erőszakos cselekmények hátterében is álló, agyatlan, felfoghatatlan dologgal foglalkozom.
Néhányan azt mondják, hogy a romák körében már nem létezik a vérbosszú intézménye. (Kuruc.info: pl. a finnországi cigányok vezetőjére, hangadójára, fajvédőjére, mohácsivikijére, Miranda Vuolasranta-ra céloz – lásd EZT). Ez szar beszéd (közönséges hazugság) (Kuruc.info: finn eredeti: “Paskapuhetta”, azaz lefordítva valóban “szar beszéd”. Ha valaki nem hiszi, nézze meg a szótárban, mit jelent az, hogy “paska”, meg hogy “puhe(tta)”.)
A képlet a maffiafilmekből ismert: egy adott család egy tagja megsebesít vagy megöl egy másik családba tartozó embert. Ennek az eredménye aztán a vérbosszú, amelynek nem kötelezően kell az eredeti személyre irányulnia, lehet annak közeli hozzátartozója is, akinek lehet, hogy semmi köze nincs az egészhez. Sokszor évekig is eltart, amíg egy-egy vérbosszút  végrehajtanak – ez a szomorú valóság.
Tudom, hogy ezen írásom sokakban gyûlöletet kelt. Ezek az emberek rám, illetve, humoros, de így van, valamelyik hozzátartozómra irányíthatják gyûlöletüket. De egy valamit ne feledjünk: a problémák nem szûnnek meg, ha nem beszélünk róluk.
Soha nem értettem meg, hogy miért kell erőszakkal megoldani a problémákat. Tényleg segít a vérbosszú? Visszahozza a fiút?
Nagyon sokszor a vérbosszú egyik indítóoka az, hogy az azt elkövetők nagyfiúnak akarnak látszani, bizonyítani akarják erősségüket, rátermettségüket. Én csak nevetek az ilyeneken, és valamennyire szánom is őket.
A legrosszabb az egészben az, hogy a vérbosszú örvénye csak folytatódik: bosszúra bosszú a válasz, ahogy az a Közel-Keleten is látható. Miért? Mi az ördög (“hevetti”) tüzeli fel így az embereket?
Nem beszélnék a [cigány] hagyományokról. Az ilyen hagyományokat azonnal el kellene felejteni, és helyette jóságot gyakorolni: megbocsátást és törődést.
Finnországban a romák kirekesztettek. Nem éppen ok nélkül. Az okot az előszoba nagy, csillogó tükrében találjuk meg a legtöbbször. (Kuruc.info: még egyszer hangsúlyozzuk, hogy az író a cikket a cigányoknak szánta, így a kirekesztés okaként is őket nevezte meg. Az eredeti, ha valaki ellenőriztetni akarja a fordítást: “Romanit ovat Suomessa parjattu vähemmistö. Eikä suinkaan aina syyttä. Syyllistä voi usein etsiä sieltä eteisen suuresta ja kiiltävästä peilistä.”)
A finn törvényt képviselem és azokat védem. Ha nem tetszik az, hogy a finn törvények alapján kellene a belső roma ügyekben is eljárni, el lehet menni olyan országba, ahol a törvények jobban tetszenek. (Kuruc.info: az eredeti, ha valaki ellenőriztetni akarja a pontos, korrekt fordítást: “Jos Suomen laki ei riitä riitojen ja rikosten selvittämiseen, tarjoan ratkaisuksi muuttoa sellaiseen maahan, jossa laki miellyttää”. Azaz: azt tanácsolja a cigányoknak, hogy ha nem tetszenek a finn törvények, lehet eltakarodni a fenébe.)
A vérbosszú, vagy ugyanannak bármi más elnevezése, a romák között szégyenletes gyakorlat.
Azt akarom, hogy ezt a barbár szokást végre eltöröljük.
De ez biztosan nem történik meg az én életem során. (Kuruc.info: hát igen. Ez a végszó. Nem épp optimista. Hiába, tudja, ha a cigányok 500 év alatt nem változtak, akkor 50 év alatt miért tennék.)
(Kuruc.info: az utsó 3 mondat eredetije: “Verikosto, tai mitä nimitystä kukakin siitä haluaa käyttää, on häpeällinen tosiasia romanien keskuudessa. Haluan, että tällainen barbaarinen käytös saataisiin kitkettyä pois. Mutta tuskin se tapahtuu minun elinaikanani.”)
Mellesleg érdemes Finnország ügyében elolvasni az index poltopic fórumos advocatusdiaboli ide kapcsolódó hozzászólásait. Az ördög ügyvédjéről (gy.k. advocatusdiaboli-ról) azt kell tudni, hogy egyébként (néha szélsőségesen) baloldali ember, amit minden index poltopicos jól tud, és amiről pl. ITT, ITT, ITT   (egyéb hozzászólások ITT, ITT, ITT, ITT stb.) mi magunk is megyőződhetünk. Ugye látják kedves olvasóink, hogy finoman szólva nem szélsőjobbos, népnemzeti, “árvalányhajas” emberről van szó, és hogy olyan messze áll tőle a Kuruc.info szellemisége, mint Makó Jeruzsálemtől?
Nézzük,  mit ír ez a szélsőjobboldalisággal, Kuruc.info-komálással igazán nem vádolható ember a cigányok finnországi állapotáról. Három, kapcsolódó hozzászólását idézzük a Szereti valaki a cigányokat? (2)  topicból.
Kedves cigányfaj- és -bûnözővédők, ugye látható, hogy ezer százalékig igazat írtunk a finnországi cigányhelyzettel kapcsolatban? Ha már a (szélső)balos advocatusdiaboli is tök ugyanazt mondja, mint mi, akkor csak lehet a dologban valami, nem?!
Nézzük a hozzászólásokat. Ha valakit érdekelnek azok előzményei (ill. folytatásai), klikkeljen az adott hozzászólás alatt látható “Előzmény” linkre – érdemes, mert advocatusdiaboli nagyon értelmes dolgokat írt máskor is a cigánykérdésről, pl. EBBEN a hozzászólásában (amelyet, mivel nem közvetlenül Finnországhoz kapcsolódik, itt nem idézünk külön).
 
Kis távolságtartással nézve én úgy látom, a cigányság élethelyzete nagyjából az Európába érkezése (jó fél évezred) óta, helytől is időtől független. Másrészt azt látom, hogy pontosan ugyanezen problémákkal ugyanígy küszködnek velük ott, ahol forrás is van, meg a jóval kisebb létszámarányuk miatt megpróbálnak drága, számunkra járhatatlan megoldásokat is (mûvi munkahelyek stb..).
Én e téren Finnországot ismerem, zenész-zenetanár feleségem több évet élt ott, mellesleg épp két hete jött onnan haza egy egyhónapos ösztöndíjból, folyékonyan beszél finnül, van baráti kör - tudunk tájékozódni.
Elképesztő, de a mindössze tízezres nagyságrendû cigány közösség hajszálpontosan ugyanazokat a problémákat és előítéleteket generálja ott is. Kísérteties az egyezés, nem dolgoznak, lopnak, alapvető normákat nem tartanak be (szemetelnek, zajonganak, nem törődnek fikarcnyit sem másokkal), nem járatják iskolába a gyerekeiket. Ott is tombol a PC, és nem nagyon tudnak velük mit kezdeni. Azon túl, hogy jobb híján kerüli őket mindenki. De ott kevesen vannak, az ország meg gazdaságilag virágzik, elbírják. Eltartják őket, és szentségelnek.
De ez megy Svédországban, Dániában, Norvégiában, Angliában, Írországban. Mindenütt, ugyanúgy.
Sajnálom, de a cigányság így megközelítve számomra nem egy etnikum, hanem egy fogalomkör egy életmód és életfilozófia, ami nem kompatíbilis sehol semmilyen más kultúrával, ő maga is kizárólagosságra tör, és egy másik kultúrával konfliktusmentesen nem tud, és nem is akar megélni. Nem békésen együttélni, hanem a másik erőforrásaiból ellenszolgáltatás nélkül megélni akar. Egy vadász-gyûjtögető ősi kulturális zárvány egy letelepedett, termelő világban.
És ebből adódóan igen, úgy gondolom, hogy a probléma megoldása nem az integráció, mert az kivitelezhetetlen. Marad az asszimiláció, amíg még az lehetséges.
Ha meg jó sokáig vitatkozunk ezen, akkor - mint említettem - félelmem szerint majd marad a polgárháború. Azzal Te is tisztában vagy, hogy a romatelep, amin élsz az összességében, statisztikai átlagban (nyilván vannak pro és kontra kivételek) valójában az általam és magamfajták által befizetett adóból él. A Te rokkantnyugdíjadat is ki kell valakinek termelni. Véletlenül se pejoratíve értelmezd ezt: egyszerû gazdasági ténymegállapítás.
És ha erre egyszerûen nem lesz fedezet, akkor nem lesz semmi. Akkor ott a cigánysornak magáról kell gondoskodni. Amire nem lesz képes, legfeljebb, ha elveszi a szükségleteit mástól. De közben a többi polgár bezárkózik a házába, és puskát vesz a fosztogatás ellen. Előre sejthető, mi lesz ebből.
Én ettől a helyzettől félek, de a jelenlegi trendeket lineárisan interpolálva a jövőbe ennek egyszerûen be kell következnie. Nem is beláthatatlan messzeségben, még talán a mi életünkben. A trendeken tehát változtatni kell. Sürgősen.
 
Ne haragudj, én nem tudok mással jönni, mint a személyes finnországi tapasztalattal.
Finnországban a cigány akármit csinál, kap annyi segélyt, hogy nem nyomorszinten, hanem itteni alsó-középosztálybeli szinten élhet. Megkapja. Ott számára ingyenes a színvonalas oktatás, és a gyerek 3 éves korától biztosítják a napköziotthonos foglalkoztatást. Még kifejezetten romák felzárkóztatására kitalált mindenféle extra programok is vannak, és kísérletképpen gyártottak nekik mûvi munkahelyeket is.
Fajlagosan kb: tízszer annyit öltek beléjük, mint nálunk, és ez az elmúlt fél évszázadban történt, nem egy rövid kifutású dolog, nem most kezdtek vele kísérletezni.
Az eredmény? Nulla. Semmi. Van egy részük, amely totálisan asszimilálódik, megszûnik cigány lenni, de a természetes szaporulat jelentette többlet még ilyen körülmények között is több, mint ez az asszimiláns réteg, ergo a folyamatosan az országot körbefosztogató, feldúló, danajozó lakókocsis cigányhorda jelensége egyszerûen nem tud megszûnni. Semmilyen pozitív diszkrimináció, pénzeszköz ráfordításával sem. Pedig tényleg megpróbálták.
Bocsáss meg, mindent, amit itt megoldásként leírsz ott már megpróbálták, ott volt rá forrás és szándék is - és nem vezetett eredményre.
Én nem félek kimondani: a cigányság alapvetően nem is akar sem integrálódni, sem a többségi normákat elfogadni, sem a törvényeket betartani, sem dolgozni. Esze ágában sincs, és amíg nagyon kemény fizikális kényszerrel nem találja magát szemben, addig nem is fog ezirányba semmiféle lépést tenni. Ahogy írtam: az általad megoldásnak vélt költséges, de meddő lépések legfeljebb lassítanák kicsit a katasztrofális végkifejlet felé robogást, de megállítani messze nem tudnák.
Ha úgy gondolod, nincs igazam, szerintem még egy Finnországi tanulmányutat is el lehetne intézni ezügyben. Szerintem meglehetősen megdöbbentene, amit tapasztalhatsz.
Ezt a problémát pénzzel és pozitív diszkriminációval nem lehet megoldani, mert a másik fél részéről elégséges fogadókészség nincs. Sajnos nekem ez a következtetésem.
Innentől jön az, hogy más megoldást kellene keresni. Határozottabbat. Például nem többletsegélyt adni nekik, ha kegyeskednek bölcsődébe-óvódába-iskolába járatni a gyerekeiket, hanem börtönbe zárni őket, és azonnal és végleg elvenni a gyerekeiket állami gondozásba, ha nem teszik. Nem jutalmat osztogatni ha a budiba szarnak, de még csak nem is pottyantós WC kiásásához kötni a segélyezést, hanem közegészségügyi veszélyeztetésért büntetőeljárást indítani ellenük, lecsukni őket, ha nem teszik, meg kényszerlakhelyet kijelölni stb...
Persze, ezek vad, náci, elvetemült ötletek. Szégyen-gyalázat, hogy egyáltalán eszembe jutottak. Tudom, süllyedjek a föld alá. De akkor sem fog mûködni, amit mondasz - annyira nem, hogy már kipróbálták, megbukott. Az is, mint minden más.
 
A genetika szerepét én sem akarnám túllihegni. De egy gondolatkísérlet erejéig felvethető az, hogy ha az öröklött tulajdonságok szerepe jelentősebb, mint a tanult, szerzett képességeké, és egyes szubkultúrák bizonyos - a társadalomépítésben lényeges - tulajdonságok tekintetében a történelmi pályájuk és beltenyészetük okán jelentősen elmaradtak másoktól, akkor tulajdonképpen a helyzetük reménytelen.
Akkor önerőből soha nem lesznek képesek békés, prosperáló társadalmakat létrehozni, fejlett, virágzó kultúrát építeni, és azt meg is tartani. És vannak bizony a világon térségek (tipikusan fekete-Afrika), ahol egyes jelek ezt a teóriát alá is támasztják.
Hozzátéve: ez akkor is csak egy teória, nem látom bizonyítottnak, sem ezt, sem az ellenkezőjét. Valóban sokkal több hatás érvényesül.
De azt látom, hogy a 7 éves roma kisgyerek úgy kerül iskolába, hogy öt percet nem bír a seggén megülni, három percig nem képes odafigyelni semmire, ellenben beleordibál az órába, ha szóvá teszik, leköpi a tanárt, majd szó nélkül elveszi a társai uzsonnáját, és ezzel a tanár egyszerûen nem tud mit kezdeni. Talán ha porrá pofozhatná, akkor érhetne el eredményt (ezt a Kádár-éra alatt bizony megtehette), de így, hogy a hangját nem emelheti fel, legfeljebb rimánkodhat neki, ez bizony reménytelen. Így ki van az útjuk kövezve a kisegítő iskolákba, ahol összezárnak háromtucat orbákoló cigánygyereket az osztályba, a tanár lenyomja gyorsan az órát, közben nem is figyelnek rá, helyette a 12 éves fiúk a 11 éves lányokkal kupakolnak, majd 16 évesen az ötödik osztályt úgy hagyják ott, hogy még alapszinten írni-olvasni sem tudnak. Ebből így kiút nincs, PC kiút legalábbis nincs. Itt bizony oda kell csapni, jogosítványok kellenek a tanárnak, és a gyerekek szocializációját nem az iskolában, hanem a bölcsiben kell megkezdeni. És gyereknevelésre tényleg pszichésen-fizikálisan tökéletesen alkalmatlan embereket nem szabad engedni gyereket nevelni, a gyerek életét tönkretenni!
Nekem van három gyerekem, és csak azt tudom mondani, hogy számomra egyszerûen érthetetlen, hogy autót nem vezethetek, ha nincs jogosítványom, nem rakhatok még falat sem, ha nincs megfelelő végzettségem, de gyereket azt minden feltétel nélkül nevelhetek, úgy tehetem tönkre egy ember életét ahogy akarom, senki semmiféle kontrollt nem gyakorolhat felette (legfeljebb amikor már vér folyik). Ez szerintem ma már abszurd. Egy felelős gyerekvállalásnak igenis legyen egy minimális emberi és egzisztenciális követelménye, és aki ezt nem üti meg, az ne nevelhessen gyereket!
Mielőtt bárki lefasisztázna: így megy ez például egész Skandináviában. Svédországban-Finnországban - no igen, kivéve az ottani romákat. Azokkal egyszerûen nem tudnak mit kezdeni. És mivel nagyon kevesen, csak pár tízezren vannak, hát nem foglalkoznak vele. De mi ezt nem tehetjük meg. Nálunk ennél nagyobb a tét.
Kuruc.info - A.S.