Exkluzív! Csak a Nyugati Fénynek nyilatkozott Schiffer András nagynénje, Schiffer Anna, aki szerint politikus unokaöccse szégyent hoz a Schiffer névre, amikor jobbikosokkal haverkodik, a baloldaliakat szidja és „szemkilövetőkről” hadovál.
- Miért törölte Önt az ismerősei közül Schiffer András?
- Amikor az unokaöcsém először beszélt nekem a pártszervezési terveiről, csak annyit mondtam neki: „Na ne!” Miután megalapította a Lehet Más a Politikát, 2010-ben rájuk szavaztam és drukkoltam, hogy alternatívát kínáljanak a megszűnt SZDSZ-es és a kiábrándult MSZP-s szavazóknak. Figyelemmel kísértem szárnypróbálgatásaikat, és ha volt mondanivalóm, észrevételem, megírtam Andrásnak. Egy ilyen véleményem után vettem észre, hogy törölt az ismerősei sorából.
- Ezután írta neki azt a nyílt levelet, amelyben egyebek mellett az áll: „riadtan szemlélem fóbiás Gyurcsány-gyűlöletedet, és meghökkenten kaptam fel fejem az első Jobbikkal való összefogásra utaló LMP-s megjegyzésre. (…)Sem dédapád, sem nagyapád soha nem értett egyet szélsőséges politikai véleményekkel, soha, semmilyen körülmények között sem lettek volna hajlandók jobboldali szélsőségesekkel együttműködni. (…)Te Őket tagadod meg mindennapi politizálásoddal, nevükre, bennem hordozott emlékükre hozol szégyent!”
- Kaptam emiatt a levél miatt sokaktól hideget-meleget. De nem bántam meg, sőt: minden állítását fenntartom és fokozottan érvényesnek gondolom.
- Hogyan érinti, hogy András rendszerint elképesztő indulattal beszél a baloldalról, eközben barátságos és nyitott a szélsőjobb irányába?
- Az új párttal nyilván igyekezett önálló arculatot kialakítani. Hogy ehhez miért volt szükség részéről a gyűlölködésre, miért volt szüksége a Jobbik felé tett lépésekre, a mai napig nem tudom. De azt gondolom, ez az LMP-n belül sem kapott egyértelmű támogatást, hiszen hamarosan szakadtak. És talán a kétkulacsos politizálása miatt kellett lemondania is. De ezt nem tudhatom biztosan, hiszen nem vagyunk beszélő viszonyban.
- Követi a politikát? Hogyan értékeli a mai kormányt, milyen reményt lát a kormányváltásra?
- Családi „fertőzöttség” a politika iránti érdeklődésem, sokkal több figyelmet fordítok a napi politikára, mint ami „egészséges”. Aggódva tapasztalom, hogy nem lehet más a politika, hogy a felmorzsolódott SZDSZ helyett nincs baloldali-liberális erő, hogy a mai pártok nem kínálnak működőképes alternatívát a fideszes hatalommal szemben, amely viszont tönkreteszi az országot, tönkreteszi a gyerekeim, az unokáim jövőjét. Hogy eközben Schiffer András, az egykori ifjú baloldali miért ilyen megengedő a (szélső)jobb irányába, és miért kommunistázik, gyűlölködik egykori elvtársaival szemben, nem tudom.
- Nagy vihart kavart, amikor Schiffer András a Budaházy-ítélet kapcsán egy szóval nem ítélte el a bűnöst, de kapásból Morvai Krisztina tempójában „szemkilövetőzni” kezdett. Ezzel sikerült összemosnia szándékos terrorcselekményeket a rendőrség szakmai hibáival, ami nonszensz. Hogy érezte magát ekkor?
- Amikor Budaházy kapcsán „szemkilövetőkről” beszélt, egy pillanatig szégyelltem, hogy azonos a vezetéknevünk. De később arra gondoltam, hogy több Schiffer viselte ezt a nevet, akikre büszke vagyok, mint a felejthető dr. Schiffer András, mert a puha gerincűek felejthetőek.
(Nyugati Fény)