Kondorosi Ferenc a HVG on-line kiadásában megjelent Adózóna portálnak azt nyilatkozta, hogy a Pénzügyminisztérium hazai terveihez hasonlóan a Benelux államokban is ellenőrzik az 500 euró feletti vásárlásoknál a vagyon eredetét. Az Új rend kormányzati program összehangolásáért felelős kormánybiztos kijelentését a Magyar Nemzet tudósítója tesztelte a belga fővárosban.

A „jó szagú polgárok” lakta Vieux Tilleul (Öreg hársfa) téren lévő Delhaize szupermarketlánc boltjában a borvásár heteinek előnyös áraitól elcsábulva fizet előttem 850 eurót a magas, ősz hajú, ötvenes évei közepén járó hölgy a francia vörös csúcsbornak számító kétkartonnyi Pomerolért. Mivel a kártyás fizetés után rögtön én vagyok soron, az alkalmat kihasználva kérdezem meg a pénztárostól: „miért nem veszi fel az adatait?”

Döbbent arccal kéri a kérdés megismétlését. Kissé vörös arccal engedelmeskedem. Nem érti.

Irány a hatalmas Cambre parkot szegélyező, patinás Roosevelt sugárúton lévő Morris autószalon. A „Miben segíthetek?” kérdésre kérdéssel felelek: „Önök bejelentik az adóhivatalnál, ha autót vásárolok önöknél?” Az eladó arcára értetlenség ül ki, majd a szalon harmincas külsejű főnökéhez tessékel, akinek megismétlem Kondorosi Ferenctől, a budapesti Új rend kormánybiztosától származó információt.

Az üzletvezető félreérti a kérdést, és azt feleli: „Persze, a rendszámot be kell jelentenünk.” És a személyes adatokat a vagyoni helyzetemről fel kell venniük? – hangzik a „ráerősítő” kérdés. Sajnos, részletfizetésnél ez elkerülhetetlen – feleli. Nem részletfizetésről van szó, hanem banki átutalásról, netán készpénzes fizetésről, felelem. Derengeni kezd neki, hogy a helyi viszonyokat nem ismerő potenciális vevőt lát maga előtt, és rám kacsint: „Miért kellene? Ugye, akkor látjuk holnap?”

De még mindig nem hiszek a helyieknek, hiszen a Benelux államokban dívó szabályt maga a Gyurcsány-kormány biztosa jelentette ki, aki nem hazudhat. Az Ixelles kerület temetőjétől nem messze fekvő, az egész környéket biciklikkel és mopedekkel ellátó Devos Cycles boltban a kerékpárok átlagára 700 euró körüli. A korábbi barátnőjétől tanult magyar kifejezésekre büszke egyik eladó a már félve feltett kérdésre elhűlten kérdez vissza, meglepő magyar fordulattal: „Ugratsz?”

(Lovas István - MN)

                                                     * * *

Kondorosi a demokráciában: A korábban a KISZ KB agit-prop. osztályán főállásban dolgozó Kondorosi úgy töltheti be a jogi szakvizsgabizottság elnöki tisztségét, hogy mindeddig nem tette le a jogi szakvizsgát. A véres kommunista diktatúrában betöltött agit-propos múltja ellenére a kormánybiztos a katolikus egyház szervezetében is helyet foglalhat. A Iustitia et pax bizottságban ő az egyedüli, aki egy embertelen kor apparatcsikja volt. A totalitárius rendszereket rajta kívül senki sem képvisel itt: sem goebbelsi tanokat magukévá tett újnácik, sem egykori nyilasok nem találhatók a bizottságban.