A békés tüntetés közben tegnap engem is előállítottak. Itt tart a mi állítólagos demokráciánk. Mindvégig békésen viselkedtem, minden rendőri felszólításnak eleget tettem, s mégis bevágtak a rabomobilba, majd 8 óráig egy piszkos cellában fogva tartottak. Semmilyen vádat nem emeltek, mivel sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követtem el.

Látható, hogy a rendőrök politikai utasításra cselekednek. Többükkel való beszélgetést követően úgy tűnik, már a rendőrök is átlátják a helyzetet (az egyikük elárulta, ők is a Kuruc.info-t olvassák). A rendőrök egyébként tavalyhoz képest úriember módjára viselkedtek, és jól bántak velem. A rebiszesek, az egy külön téma, vagy inkább állatfajzat, róluk ne beszéljünk… Békés embereket tepernek a földre, és kábelkötegelővel szorítják össze a kezüket.

Szerencsére megkeresett a Nemzeti Jogvédő Alapítvány egyik ügyvédje, akinek segítségével peres úton fogok kártérítést követelni a törvénytelen fogvatartásért. Egy közelmúltbeli strasbourgi bírósági ítélet kimondja ugyanis: békés tüntetést nem lehet feloszlatni, akkor sem, ha nem bejelentett, mindaddig, amíg az megőrzi békés jellegét.

Tudom, hogy sokan nem értenek egyet a polgári engedetlenség eme formájával. De megkérdezem őket: ők mit tesznek? És amikor egy hajót láthatóan a zátony felé kormányoznak, mit tesz a legénység? Csak nézi? Aki szerint az utcai tüntetők csőcselék és huligánok, az ezentúl engem is nyugodtan soroljon közéjük. Aki pedig azt gondolja, hogy nálunk demokrácia van, az gyűjtse tovább az aláírásokat és gyújtogasson gyertyát!

Jól tudjuk, hogy nálunk rendszerváltás nem volt, csak kommunista módszerváltás. S hol zsarnokság van, ott zsarnokság van. De egyszer valaki, egészen pontosan Tőkés László azt mondta: „a diktatúra utolsó gyenge pontja a terror."

Békét és demokráciát!

Novák Tamás
közgazdász