"Mélységes megdöbbenésének" adott hangot - nem a hazánkban tomboló cigányterror, ellenkezőleg, annak a szóvá tétele és az ellene való fellépési szándék kinyilvánítása, mai csonkamagyarországi szóhasználattal a "rasszizmus felerősödése" miatt Kállai Ernő, a kisebbségi jogok, Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos közös nyilatkozatában.

"Az elmúlt időben egyre inkább felerősödtek a különböző kisebbségi közösségek, és elsősorban a cigányság elleni rasszista megnyilvánulások. A cigányokat csak úgy általában sértő, megalázó, bántó nyilatkozatokat hovatovább már megszoktuk: meglepetést már ritkán okoznak, most azonban egy ismert mozgalom alelnöke közleményében azt fejtegeti, hogy a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét" - írja a három ombudsman.

E megközelítés a biztosok szerint sérti és megalázza a magyarországi cigányság szegénységben élő, kiszolgáltatott rétegeit, olyan összefüggéseket sugall, amelyek emlegetése évtizedek óta nem fogadható el a demokratikus társadalmakban. Egy emberi jogokat tiszteletben tartó, nyitott európai társadalomban nem engedhető meg, hogy magát politikailag legitimnek tekintő mozgalom vezetője ilyen tartalmú nyilatkozatot tegyen - hangoztatják. Hozzáteszik azt is, hogy egy másik, az előzővel szövetséges szervezet a "cigánybűnözés" ellen tüntetett. Borzasztó, nemdebár?

Az ombudsmanok felhívják a figyelmet a választott vezetők, közjogi méltóságok ez ügyben meglévő felelősségére, és arra kérik őket, hogy határozottan ítéljék el a nyilvánosság előtt az ilyen és hasonló tartalmú megnyilvánulásokat.

(MTI)