Ellenzéki élőláncot vontak a tüntetők a belgrádi elnöki rezidencia köré, miután átszakították a rendőri védelmet és egészen az épület bejáratáig jutottak – írta a Politika szerb napilap. Az épületbe nem törtek be – ellentétben a tegnapi eseményekkel, amikor a tüntetők a televízió székházába is behatoltak, ahonnan a rohamrendőrök végül kiszorították őket.
A tüntetők célja, hogy Aleksandar Vucic elnök ne tudja elhagyni az épületet. Az ellenzék Vucic lemondását és új választásokat követel.
A tüntetésen megjelent az ország korábbi külügyminisztere, az ellenzéki Néppártot vezető Vuk Jeremic is, aki azt követelte, hogy az elnök jöjjön ki, és beszéljen a polgárokkal.
Zoom
Bosko Obradovic a belgrádi elnöki rezidenciánál 2019. március 17-én (fotó: Marko Djurica / Reuters)
A korábban az ENSZ közgyűlésének elnöki tisztét is betöltő Jeremic tavaly decemberben járt Budapesten a CEID meghívására, akkor azt mondta az Indexnek: komoly fenntartásai vannak az Orbánnal jó kapcsolatokat ápoló, autoriter rendszer kiépítése felé sasszézó Aleksandar Vucic kormányfővel, akinek vezetésével Szerbia inkább távolodik az EU-tól és a demokráciától.
Szerbiában hetente újulnak ki a tüntetések, amelyeken a Szerb Haladó Párt (SPS) vezette kormányt azzal vádolják, hogy propagandafórummá silányította az állami médiumokat.
Belgrád szívében leállt az autós forgalom a tüntetések miatt.
EU-pártiak együtt az EU-ellenesekkel
A tüntetés ugyan jó ideje az ellenzéki pártok közös szervezésében zajlik, bár a jelenlegi vezetés lemondatásán kívül semmi közös nincsen bennük. Bosko Obradovic 2017-ben az ultraradikálisok államfőjelöltje volt, aki szerint az országnak a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) kellene csatlakozni, nem pedig a NATO-hoz, és az EU helyett az orosz dominanciájú Eurázsiai Gazdasági Szövetségnél kellene tagságot szerezni.
Ezzel szemben Jeremic az euroatlanti irányzat támogatója.
Vucic szerint az ellenzék egyre inkább veszít támogatottságából, ezért szánja el magát egyre radikálisabb lépésekre. Az elnök kijelentette: a törvénysértő tüntetőket és a törvénysértő szervezőket felelősségre fogják vonni.
(Index)