Még 2006 nyarán elfogtak egy gyógyszerügynököt a magyar-szerb határon, aki nagy mennyiségû, daganatos betegségek kezelésére használt gyógyszert próbált kicsempészni. Az ügyről azóta nem hallani. Beletörött a bicskájuk? Magasabb üzleti és hatalmi érdekek eltussolták? Nem tudjuk. Mindenesetre nagyon sok bennfentes információ kering ma az egészségügyben és azon belül a szûkebb onkológiai berkekben, melyek alapján érdemes volt utánajárni a történetnek.
A daganatos megbetegedések száma szembetûnően megnőtt az utóbbi években. Ez a trend egyértelmûen vonta maga után, hogy nagyon sok olyan onkológiai centrum jött létre az országban, ahol a sugárkezelésen túl gyógyszeres (citostatikumos, vagy más néven kemo-) terápiát is alkalmaznak. Ezekben a kórházakban nagyon nagy mennyiségben fogynak a drága citostatikumok, ami felébresztette a gátlástalan üzleti érdeket néhány maffiózó természetû orvosban és „üzletemberben”.
A dolog lényege az, hogy a misztifikált orvos-szakmai felsőbbrendûség a mai napig ellenőrizhetetlenné teszi a gyógyszerek felírását és annak tényleges adagolását. Egyszerûen csak azt kellett kitalálni, hogy a kórházakba bejáró vagy ott fekvőbetegként kezelt daganatos betegeknek előírt citostatikumot egyáltalán ne vagy csak részben kapják meg a betegek. Az is nyilvánvaló, hogy amennyiben egy rákos beteg meghal, akkor az nem feltûnő. Nem kell magyarázkodni, és a patológus orvos sem fedezi fel boncoláskor, hogy a beteg előtte megkapta vagy nem az előírt gyógyszeres kezelést. A maffiatörténetbe beavatott onkológus főorvosok és orvosok pedig elrendezik az ügyet, és összegyûjtik az így megmaradt nagy mennyiségû, drága gyógyszert. Mûködik egy logisztikai hálózat, ami szervezi a kórházakban ily módon illegálisan tárolt - lényegében a rászoruló betegektől ellopott - gyógyszerek begyûjtését, majd a „Vadkeletre” történő csempészését többnyire a szerb vagy az ukrán határon át. Egy-egy átlagos centrumban 500 millió forint legalább az éves kemoterápiás gyógyszerköltség, a nagyobbakban közel egymilliárd forint. Ennek 10-20%-a az a tétel, ami az illegális gyógyszerkereskedelembe becsatornázható. Ha csak a felét vesszük az így kiaknázható gyógyszermennyiségnek, akkor is országosan legkevesebb évi 1 milliárd forintnyi citostatikus gyógyszert lehet a betegektől elvenni és „Vadkeleten” értékesíteni.
Egy ideig ezt kispályás főorvosok és orvosok csinálták saját zsebbe. Aztán megszerveződött a hálózat, mondjuk úgy, ahogy ezt nagyüzemileg a kábítószeresek csinálják. Ha valahol elmozdítanak egy onkológus osztályvezető főorvost a helyéről, akkor mögötte mindig ennek az üzleti érdeknek a mozgatórugói állnak. Vagy azért, mert ellenáll, vagy azért, mert más vitorlájába fújja a szelet, vagy saját zsebre dolgozik.
Van egy Medcenter Kft. nevû, Debrecen környéki cég, amely a Fidesz legbelsőbb köreihez, egy Kiss Zoltán nevû üzletemberen keresztül Simicska Lajoshoz és helyetteséhez, Győri Tiborhoz van bekötve. (Mint tudjuk, ez egy egyetemi alom Orbán Viktorral. Ma is ők intézik a legszigorúbban bizalmas, sötét, fideszes üzleteket Orbánnak.) A Medcenter közvetlenül kötődik a Medical Invest Zrt.-hez. A két cég hosszúpályi, derecskei és kazincbarcikai stromannokon keresztül kapcsolódik össze. Miközben a Fidesz saját politikai szlogenjének foglyaként egyre nagyobb ostobaságokat mond és csinál az egészségügyben, közben ez a két cég gátlástalanul nyomul előre a fideszes vezetésû önkormányzati kórházak részben vagy egészben történő kiszervezése érdekében. A Medcenter az előre tolt ék, amely már jelentős kórházi onkológiai kiszervezéseket hajtott végre. A Medcenter már mûködteti a BAZ megyei (miskolci) kórház onkológiáját, és hála Dr. Gönczi Ágnes nyíregyházi kórházi főigazgató kirúgatásának, lassan bekebelezik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház onkológiáját is. Nem mellesleg - milyen érdekes - ez a csapat a debreceni orvosegyetemmel közösen pályázik a környéken meghirdetett teljes kórházi mûködtetési pályázatokra is. Dr. Csiba Gábor miskolci megyei kórházi főigazgató oroszlánként harcol a Medcenter mellett, és szervezi ennek a csapatnak az egész pályás letámadását. Nem véletlenül, hiszen Csibáról köztudott a mélyen korrupciós szemlélete, másrészt nyilvánvalóan beavatott a Medcenter által szervezet - feljebb pontosan definiált - illegális onkológiai gyógyszerkereskedelemnek. Csiba és a Medcenter közösen mindent el is követ, hogy kiszorítsák a BAZ megyei kórházból a kemoterápiás maffiának ellenálló Poller főorvost. Helyére már ki is szemeltek Pécsről egy utódot, aki a maffia részeként végrehajtó szerepre készül Miskolcon. Természetesen nem szakmai indokok alapján választották ki.
Ehhez a képhez az is hozzátartozik, ahogy Zombor Gábor volt kecskeméti kórházigazgató (jelenleg polgármester, parlamenti képviselő és egészségügyi megmondóember a Fideszben) kifociztatta a Bács-Kiskun megyei kórházból a nagytekintélyû Dr. Szücs Miklós onkológus főorvost. Mondják, hogy „kiöregedett, túl sokat tudott, és saját zsebre is dolgozott, ráadásul még MSZP-s is!” Mindenesetre Zombor, mint rendes pártkatona, kíméletlenül végrehajtotta a Simicska-Győri alakulat parancsát.
Minden párt olyan eszközökhöz nyúl, amilyent megenged saját értékrendje, már ha van neki ilyen egyáltalán. Tudjuk, hogy a Fidesz egyetlen erőforrása jelenleg a kezükben lévő nagyszámú megyei és települési önkormányzat. (Egy áruló képviselőjük miatt Heves megye átcsúszott szocionista kézbe, így ebben az egy megyében nem Viktorék nyúlják le a pénzeket - a szerk.) Már az sem tolerálható, hogy a fideszes pártkassza hiányának rendezése érdekében szivattyúzzák ki a forintokat az önkormányzatokból és intézményeikből, mindenféle fiktív megbízások és szerződések alapján. De hogy a nyomorult, életesélyeiben zsugorodott daganatos betegektől is ellopják a gyógyszert, ez mindennek a teteje. Hogy az általuk grundolt Medcenter nevû cég szervezett maffiaként kebelezi be a fideszes önkormányzatok onkológiai centrumait, és az innen kimentett citostatikumok illegális értékesítéséből tömik tele az Orbán-Simicska-Győri-féle színtársulat pénztárcáját és a Fidesz-pártkasszát, ez valóban az egészségügy és a magyar közélet teljes morális csődje.
Kovács Ferenc
(Kuruc.info)