Nyilatkozat

Mi, alulírottak, megérthetjük a józan polgáraink félelmét, hiszen szélsőségesen nacionalista és minden csendes többséget félelemmel eltöltő, a balhét kereső csoportok dúlták fel Pest-Buda városának békés életét.

Ne feledkezzünk el arról, hogy ezek a csendes többség támogatását nem élvező garázda csoportok, mielőtt felrúgták volna a demokrácia szabályait és mielőtt a politikát kivitték volna az utcára, jól benyakaltak a Pilvax-kávéházban.

Megtámadták a külföldi tőkét zöldberuházásként idetelepítő Landerer & Heckenast Press-t. Megakadályozva őket normális termelő tevékenységük folytatásában, minden jogalap nélkül, törvénytelenül lefoglalták a magántulajdont képező sajtót, kényszerítve a nemzetközi tulajdonosokat, fizetés nélkül kinyomtattak valami versfélét és egy 12 pontos kívánságlistát. Komoly anyagi kárt okozva ezzel, nem csak a tulajdonosoknak, hanem az egész országnak, elriasztva a külföldi tőke további beáramlását.

A versemény szerzője kifejezetten gyűlöletkeltő módon nyilatkozott az ország bizonyos szociálisan kisebbségben levő csoportjairól, "sehonnai bitangoknak" nevezve őket, és nyíltan mindenféle láncokkal és kardokkal történő fegyveres zendülésre szólított fel az alkotmányos rend megdöntése érdekében. A másik irományban, melynek a 12 pont nevet adták, többek között kezdeményezik valamiféle félelemkeltő "nemzeti őrsereg" (félkatonai szervezet) felállítását.

Ezek a szélsőséges kuruckodó csoportok valamivel később elfoglalták a Múzeum kertet, megzavarva ott számtalan pihenni vágyó, békés állampolgár nyugalmát. Végezetül a vandál csőcselék a Lánchídon a közlekedés aránytalan sérelmét okozva átvonult Budára, ahol megrohamozták a helyőrségi fogdát, amelynek őrsége hősies erőfeszítéssel védelmezte a közszolgálati objektumot. De az erőszakos futball-huligánok, betörve a kaput, kiszabadítottak az igazságszolgáltatás kezéből egy Táncsics nevezetű bűnözőt, aki anarchista állításaival megkérdőjelezte a képviseleti demokráciát, a legitim kormány elkergetésére szólított fel: "A kormány az országért van, tehát fölötte a nemzet mindenkor intézkedhetik".

Minden számottevő alkotmányjogászkodó ügyvéd és a médiák meghatározó személyiségei, továbbá minden mértéktartó, középen levő és a haza üdvéért tevékenykedő politikus kinyilvánította, hogy ezen belvárosi zavargások kirobbantói és a passzívan szemlélődő támogatóik az alkotmányos rend elleni cselekedetükkel kiérdemelték a törvény teljes szigorát. És a békés többség védelmének érdekében ki kell tiltani őket a Belvárosból, és bírói úton kell eltiltani őket a nyilvános helyek látogatásától (Pilvax, Múzeum, Lánchíd, Budai vár)

Aláírók:

Habsburg Ferenc József, Metternich Vencel, Haynau Gyula Jakab, Janku Ábrahám, Jellasics József, Léderer Ignác, Hurbán Miroszláv József, Sztratimirovics György, Lamberg Ferenc, Zichy Eugen, Latour Tivadar, Windischgratz Alfréd, Schwarzemberg Félix, Wrbna László és még sokan mások.