A szerb és a magyar érdekek sok ponton egybeesnek, ezért miniszterelnök arra számít, hogy Magyarország a szerbiai államfőválasztáson győztes Tomislav Nikoliccsal is megtalálja majd "az együttműködés sikeres hangját és témáit".
Tomislav Nikolic a hétfő délutánig közzétett eredmények - azaz a 8400 választóhelyiség 99,34 százalékában leadott szavazatok összesítése - szerint a voksok 49,55 százalékát szerezte meg, így a populista nacionalista jelölt legyőzte ellenfelét, Boris Tadic leköszönt államfőt, aki 47,3 százalékot kapott.
"A szerb nép így döntött. A szerb népnek ezt a döntését nemcsak hogy tiszteletben tartjuk, hanem nagyra is értékeljük" - nyilatkozta Orbán Viktor magyar újságíróknak hétfőn Chicagóban, a NATO-csúcstalálkozó helyszínén. Hangsúlyozta, Magyarországnak az előző elnökkel is kiváló kapcsolata volt, és úgy érzi, hogy mivel a szerb és a magyar nép érdekei sok helyen egybeesnek, a vasárnapi elnökválasztás győztesével is "megtaláljuk majd az együttműködés sikeres hangját és témáit".
Tomislav Nikoliccsal egyébként - mint megjegyezte - személyes viszonya van, ismeri őt, találkozott már vele. Magyarország egy olyan ország, amely bár sok nehézséggel küszködik, "de mindenki látja, hogy tele van életerővel, mindenki látja, hogy jelentős ország maradunk: Közép-Európában eddig is azok voltunk, azok is maradunk" - mondta a kormányfő, kiemelve, hogy Magyarország kiszámítható partner a térségben, "szívesen is működnek velünk együtt".
"Az nem véletlen, hogy a 'szlovákokkal' és a románokkal is az elmúlt két évben kiszámítható, tartós és bizalmon alapuló együttműködést tudtunk kialakítani, az egyébként időnként felmerülő viták ellenére is. Tehát Magyarországgal jó és hasznos dolog együttműködni. Szerintem a szerbek is így gondolták az elmúlt évek során, és semmi okuk, hogy mást gondoljanak a jövőről" - mutatott rá Orbán Viktor.
(MTI)