A Fiumei úti sírkertben nyugvó nemzeti nagyjaink síremlékére felszólítások kerültek ki: fizessenek a hozzátartozók, vagy felszámolják a sírokat. A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy azonnali hatállyal indítson vizsgálatot a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben tapasztalható állapotok kivizsgálására és a felelősök megtalálására.
Zoom
A Kerepesi temetőben lévő nemzeti sírkert egész Európában az egyik legteljesebb nemzeti panteon, ahol történelmünk és nagyjaink nyugszanak. A temető a magyar állam tulajdona, a 2011 elfogadott nemzeti vagyonról szóló törvény szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő műemlékegyüttes – mondta el a sírkertben tartott sajtótájékoztatóján Staudt Gábor, a Jobbik politikusa.
Egyszerre felfoghatatlan, érthetetlen és felháborító, ugyanis aki kijön, azt tapasztalhatja, hogy nemzeti nagyjaink, 100-150 éve békében nyugvó közéleti nagyjaink sírjait ellepik a cetlik, amelyek a hozzátartozók figyelmét hívja fel, hogy a sírhely lejárt, fizessenek, ugyanis ha nem teszik, jöhet a kiürítés és az újraértékesítés – tette hozzá az országgyűlési képviselő.
Zoom
Találhatunk hirdetményeket is, amelyek fennen hirdetik, hogy a Budapesti Temetkezési Intézet igazgatósága az, amely ki fogja üríteni a nem fizetők sírjait.
Staudt Gábor példaként említette, hogy több volt főpolgármester, egyéb városvezető, művész, illetve katolikus egyházi vezető síremlékeire is ilyen matricákat helyeztek el. A főváros által adományozott sírhelyek ezek, csak a köz érdekében szerzett érdemek alapján lehetett idekerülni.
A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy azonnali hatállyal indítson vizsgálatot a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben tapasztalható állapotok kivizsgálására és a felelősök megtalálására, szerintük ugyanis Magyarország nemzeti nagyjainak és közéleti hőseinek síremlékeit a kiürítés és az újraértékesítés fenyegeti. A képviselő példákat is felhozott, milyen sírokra került „lejárt” feliratú matrica: Halmos János és Fülepp Kálmán - Budapest egykori főpolgármesterei, Földváry Mihály, Pest vármegye alispánja, Toldy József, Budapest Székesfőváros főügyésze, Kempelen Béla fővárosi tűzoltóparancsnok. A politikus szerint pedig végleg minősíthetetlen, hogy katolikus egyházi vezetők síremlékeire is kerültek ilyen cetlik.
Zoom
Ami eddig megbonthatatlan volt - és amit még Rákosiék sem mertek megtenni - az 2012-ben egy állami tulajdonú temetőben megtörténhet. Nem szeretnénk, ha történelmi nagyjaink sírjai eltűnnének, mert nem volt egy hozzátartozó, aki fizetett volna - tette hozzá a képviselő.
Egy büszke és egészséges társadalmat csak akkor tudunk felépíteni, ha ápoljuk a múltunkat, megbecsüljük az őseinket. Most itt azzal kell szembesülnünk, hogy a jelenlegi kormány mennyire tiszteli meg azokat az embereket, akik annyi mindent tettek ezért az országért - mondta Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője.
Zoom
A politikus szerint - bár csak kis részét tudták a temetőnek átnézni - feltűnő, hogy az 1956-os szabadságharc szovjet leverőinek oldalán harcolók emlékhelyénél egyetlen ilyen matricát nem találtak. Vajon ők különleges eljárásban részesülnek, vagy valaki megvásárolta ezeket a sírhelyeket? - tette fel a kérdést Szilágyi. A képviselő elmondta: a Tanácsköztársaság emlékhelyein, sírjain szintén nem találtak ilyen cetliket.
A Jobbik felszólítja a kormányt, vizsgálja ki ezt a helyzetet, kik a felelősök, és kíváncsiak, mit szól ehhez a helyzethez a kegyeleti bizottság. Felszólítjuk a kormányt, hogy mindent tegyen meg annak érdekében, hogy kellő megbecsülésben részesüljenek azok az emberek, akiknek olyan sok mindent köszönhet ez az ország – zárta sajtótájékoztatóját a Szilágyi György.
(Barikád.hu, képek: Béli Balázs)