Feljelentett öt, korábban Kanadában menedékjogot kérő cigányt a miskolci önkormányzat az adóhatóságnál. A hivatal vizsgálata szerint ugyanis amíg az észak-amerikai országban éltek, addig is felvették a segélyt Miskolctól. A város polgármestere azt mondja, szigorúan ellenőrzik, ki vett fel jogtalanul segélyt, és ha kell, visszafizettetik velük.
Miskolc önkormányzata azt szeretné elérni, hogy a bűnözők ne térhessenek vissza a városba. Először azt szeretnék kideríteni, hogy a külföldről visszatérők időközben kaptak-e juttatásokat. „Figyeljük azokat, akik eltávoztak a városból és menedékjogot kértek Kanadában és esetlegesen visszatérnének, felderítettük azt, hogy ki kapott a várostól bármilyen juttatást azok közül, akik elmentek, mert azok bűncselekményt követtek el” – nyilatkozta Kriza Ákos, a város polgármestere.
Eddig öt olyan visszatelepülőt találtak, aki kanadai tartózkodásának idején is kapott a várostól juttatást. Őket feljelentették az adóhatóságnál. A miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője szerint nem világos, hogy az akció kiket érint. „Számomra az is érdekes, amikor visszaélésekről beszélünk, akkor ez most a polgármester úr számára ez most mindenkire vonatkozik, vagy csak a Kanadából hazatérőkre” – mondta Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
A miskolci önkormányzat közleményében az áll, azt akarják, hogy a bűnözők sehonnan se térhessenek vissza a megyeszékhelyre, a jogosulatlanul, illetve rosszhiszeműen felvett összegeket pedig visszafizettetnék a csalókkal.
(M1 nyomán)