Felmentése "felettébb megkérdőjelezhető", és "legalább részben a magyarországi politikai légkörnek és a holokauszt helyi elkövetőinek elítélésére irányuló akarat hiányának tulajdonítható" - áll az Efraim Zuroff által jegyzett jelentésben.

Az utóbbi időszak "legnagyobb csalódást" keltő ügye volt Képíró Sándor felmentéssel végződött pere - áll a Los Angeles-i székhelyű Simon Wiesenthal Központ csütörtökön kiadott éves jelentésében, amelyben a zsidó terrorszervezet a második világháborúban szolgáló hazafiak felkutatása és "felelősségre vonása" területén 2011 áprilisától 2012 márciusáig tartó időszakban végbement fejleményeket foglalta össze.

Képíró Sándor 2007 közepén
A Simon Wiesenthal Központ "Utolsó esély" elnevezésű "nácivadász programjának" honlapján közölt jelentésben kiemelték, hogy a rendszerváltás utáni Magyarországon Képíró Sándor volt az első "helyi náci háborús bűnös", akit bíróság elé állítottak.
A Simon Wiesenthal Központ jelentése szerint a vizsgált időszakban Németország, az Egyesült Államok és Olaszország volt a "legsikeresebb" a "náci háborús bűnösök felkutatásában és felelősségre vonásában".

Halála előtt nem sokkal - ide juttatta Zuroff
Elmarasztaló ítélettel összesen 10 bírósági ügy végződött - 9 Olaszországban és 1 Németországban - , ami az előző évben regisztrált 2 büntető ítélethez képest ötszörös emelkedés.

Képíró bácsi másik gyilkosa: Falvai Zsolt ügyész, aki képes volt fellebbezni a felmentő ítélet után, nehogy véget érjen a hazafi kálváriája
A szervezet 42 országban tanulmányozta a folyamatokat. Az országokat hét kategóriába sorolta annak alapján, hogy "mit tesznek a náci háborús bűnök elkövetésével gyanúsítható személyek felkutatásáért és elszámoltatásáért".
Magyarország a központtól a legrosszabb, F2-es minősítést kapta, egyebek között Ausztriával, Ausztráliával és Észtországgal együtt.

Zuroff, a véreskezű talmudista - mögötte jobbról Gellért Ádám, a judapesti táskahordozója, Csatáry László egyik meghurcolója
A 2012. április 1-jei állás szerint tíz országban, összesen 1138 ügyben folytattak a hatóságok nyomozást "feltételezett náci háborús bűnösök ellen". Összesen 63 ügyben a vizsgált időszakban indult a nyomozati eljárás. Az ügyek száma alapján Németország az első, Lengyelország a második, az Egyesült Államok a harmadik.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: