A legnagyobb iparági szereplők fogtak össze a Digitális Otthon Program keretében, a bevezető szakaszban nyolcmilliárdért negyvenezer rászoruló háztartás kap számítógépet és internetet - írja a Hwsw.hu.

Csak a noteszgép hiányzik innen
A pilot-projekt keretében első körben negyvenezer háztartás kap egy internetes alapcsomagot, amelyet egy noteszgép, mellé járó internetkapcsolat, oktatás és speciális internetes tartalmak és alkalmazások alkotnak majd. A Digitális Otthon Program tesztje Miskolcon és környékén folyik majd, "szociálisan rászoruló diákok, idősek és roma családok körében" (a többi persze csak körítés: 99%-ban cigányok kapják majd ezeket is, a magyar ugyanis dolgozzon meg szépen mindenért, amivel nem is lenne baj, de akkor ne az ő adójából ajándékozgassák meg a cigányt - a szerk.) A kedvezményezettek körének felderítése jelenleg folyik, a közbeszerzés kiírása márciusra várható, a pilot kora ősszel, iskolakezdésre indulhat be, ekkor kerülhetnek ki az eszközök a családokhoz és indulhatnak be a kapcsolódó szolgáltatások.
A pilot eredményeit részletes utókutatás során értékelik majd ki, ebben nem csak a közvetlen következményeket, az internet-hozzáférés használatát és a számítógépes készségek fejlődését mérik fel, de igyekeznek számba venni a másodlagos szociológiai következményeket is, mint a munkanélküliség változása a tesztcsoportban, gyerekek iskolai teljesítménye stb. (Mi részletes utókutatás nélkül is meg tudjuk jósolni, mennyit fognak fejlődni a purdék számítógépes készségei - a PC-s játékokban elért eredmények kivételével -, s azt is, milyen hatással lesz ez a munkanélküliségre vagy az iskolakerülésre... - a szerk.)

A kutatás végeztével születhet döntés arról, hogy a projektet országos méretűvé fejlesztik, ebben az esetben 400-600 ezer család is kaphat alapszintű internetes hozzáférést egy országos Digitális Otthon Program keretében.
A Program alapját a Microsoft és a magyar kormány által decemberben kötött stratégiai megállapodás adja. Az akkor meglehetősen homályos tartalmú együttműködés egyik eleme a közoktatási portál, másik eleme a Microsoft-kezdeményezésre létrejövő Digitális Otthon Program lesz. Ez utóbbit ugyan a redmondi szoftveróriás kezdeményezte, a koncepció azonban széles iparági összefogásról szólt - a mai sajtórendezvényen már a Microsoft mellett az Intel, a Vodafone és az IVSZ is a legmagasabb szinten képviseltette magát.
A DOP kereteinek pontos meghatározása jelenleg is folyamatban van, várhatóan kora tavasszal írja ki az illetékes intézmény a programhoz kötődő közbeszerzést. A beszerzendő gépek pontos specifikációja sem tisztázott még, illetve arra sincs válasz, hogy pontosan milyen internet-hozzáférés jár majd a számítógép mellé (javasoljuk a korlátlant, akkor jó sok Kis Grófo-klipet lehet majd nézni és letölteni - a szerk.).
A projekt teljes költségvetése mintegy 8 milliárd forint, amelyet fele-fele arányban állnak az iparági szereplők és az állam, vagyis 4-4 milliárd forinttal támogatják a projekt első szakaszát. A 40 ezer háztartás esetében ez egységenként kétszázezer forintot jelent, a költségeknek azonban csak egy része kerül a családokhoz eszköz formájában - ez mintegy 70-80 ezer forintos értéket jelent, a noteszgép és az internetet biztosító USB-s modem formájában. A kiadások másik része az internetes kapcsolat költségeit, a projekt során megvalósuló (amúgy kritikus fontosságú) oktatást és a szintén a program keretében kifejlesztett egyedi alkalmazásokat fedezi.
Az iparági képviselők a beszélgetések alapján tisztában vannak a célcsoport "igen speciális igényeivel és helyzetével", így a programban várhatóan komolyan odafigyelnek majd arra, hogy a kiosztott számítógépeket ne ingyenes segélyként fogják fel a "kedvezményezettek", és azokat valóban rendeltetésszerűen, a célcsaládok használják majd, ne kerüljenek tempósan a másodlagos piacra. (Ezzel pedig gyakorlatilag két "rászista előítéletet" is elismertek: cigányék nem rendeltetésszerűen fogják használni a "segílykét", s ahol nem játszásra és Bódi Guszti életútjának követésére használják, ott hamarosan túl fognak adni rajta, elvégre egy számítógépet mégsem lehet meginni, el- vagy felszívni - a szerk.)
(Hwsw nyomán)