„Lehet, hogy Önök nem érzékelik ennek a társadalmi jelentőségét, ezért engedjenek meg nekem egy mondatot: körülbelül 261 ezer startmunkásból az érintett szervezetektől kapott információk alapján – mert származási alapon információt gyűjteni tilos – 50 ezer cigány ember volt, akiknek a nagy része soha, sehol, semmit sem dolgozott még" – fogalmazott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök a közmunka-programokról szólva.
Mint mondta, jobb lenne persze, ha őket az állam helyett a versenyszféra foglalkoztatná, „de melyik cég fogja ezeket az embereket felvenni, amikor alapvető olvasási, írási problémákkal, munkahelyfegyelmi problémákkal küszködnek”, „mert nem tanítottuk meg őket erre”?
„Csak a bölcsészek gondolhatják azt, hogy néhány iskolai képzési program segítségével ezeket az embereket Önök munkába fogják tudni állítani” – mondta a vállalati szféra képviselőinek. Ehhez szerinte először munkakultúrát kell tanulniuk, meg kell tanulniuk azt, hogy mi az, hogy dolgozni, felkelni minden reggel hatkor, felülni a buszra és nap mint nap bemenni a munkába, nem segélyért. „Utána majd jöhetnek a bölcsészek a képzési tervekkel – tette hozzá. – De először el kell vinni őket dolgozni, hogy tudják, hogy az micsoda.”
„Ez egy olyan kulturális probléma, amit – ha nem beszélünk róla olyan pokróc módon, mint ahogy én most teszem az ilyen politikailag korrekt romázás helyett – sose fogunk megoldani” – zárta le a gondolatmenetét.
(Hír24 - kormány.hu nyomán)
Frissítés: Szerencsére mindig kerül egy-két olvasó, aki egy bizonyos hír alatti hozzászólásában tévedhetetlen magabiztossággal kijelenti, hogy ez a hír márpedig kacsa. Ennél a hírnél is érkezett ilyen hozzászólás, ezért mellékeljük a videót is (a teljes, eredeti felvétel itt található).