Folytatódik Budaházy és társai ügye. A mai tárgyalás kezdetén Benkő titoktartási kötelezettségének tisztázása került napirendre. A Központi Nyomozó Főügyészség elutasítása után a bíróság ismételt megkeresésére a Készenléti Rendőrség részben érdemi választ adott: Benkő György minősített adat miatt titoktartási kötelezettség alatt áll, amely részben feloldható, konkrét kérdés esetében a titokgazda (ami az NNYI jogutódja, a Készenléti Rendőrség) dönti el, hogy a kérdésekre válaszolhat-e vagy sem.
A Készenléti Rendőrség nem tért ki arra, milyen jogalapja van a titoktartási kötelezettségnek, illetve mi a minősített adatok köre. Azt sem részletezte válaszuk, hogyan képzelik el a konkrét kérdések megvizsgálását a gyakorlatban. A konkrét kérdésekről feltehetően úgy tud dönteni a titokgazda, hogy a védelem és az ügyész is összeállítja a kérdésekről a listáját, amit elküld a rendőrségnek, és ők majd egyenként nyilatkoznak az adott kérdésekről, hogy a tanú megválaszolhatja-e vagy nem. Ez az eljárás fittyet hány a jogállamiság látszatának a fenntartására is.
Budaházy György észrevételezte, hogy a titoktartási kötelezettség lehetetlenné teszi, hogy a tanút érdemben lehessen kérdezni, hisz ő ezek szerint azt és arra válaszol, amit/amire akar. Ez a helyzet elfogadhatatlan, sérti a védelemhez való jogot, és akadályozza a tanúval kapcsolatban eddig napvilágra került ellentmondások feloldását, ezzel lényegében a valóság kiderítését.
Benkő György állítása szerint 1 CD-t adott át az NNYI-nek, azonban a jegyzőkönyvekben 3 CD szerepel. Mivel Benkő arra sem emlékezett már, hogy egész biztosan 1 CD-t adott át, ebben a témában sem sikerült semmi érdemlegeset kideríteni. Szikinger István indítványozta, hogy akkor Benkő hallgassa meg mindhárom CD-t, és nevezze meg, melyiket adta ő át (mivel a CD-lemezek kinézete, illetve tokja alapján nem tudta beazonosítani a sajátját). Kenéz Andrea bírónő sem díjazta Benő romló memóráját: "Meg tudja magyarázni, hogy lett az 1 CD-ből 3?" - tette fel a kérdést a tanúnak, aki erre továbbra sem tudott válaszolni.
A továbbiakban az állítólag Benkő György által a telefonjával rögzített hangfelvételeket játssza le a bíróság. Ez a soron következő tárgyalási napon, szerdán is folytatódni fog.
Jelen tárgyalási szakasz további időpontjai éshelyszíne: március 18., 20., 22., 25., 27., 29. Mindegyik tárgyalás kezdete 9 óra, helyszín: Fővárosi Bíróság, Budapest, V., Markó u. 27. II. emelet 36. számú tárgyalóterem.
(Szent Korona Rádió)