Emlékezni és emlékeztetni – így foglalta össze a keddi emléknap, illetve az április 21-i Élősködők menete célját Zoltai Gusztáv a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
„Adósak vagyunk a szembenézéssel, pontosan ez az Élet menetének és a holokauszt-emléknapnak a lényege: ki kell mondani azt, amit ki kell mondani. Hogy történt, kik csinálták" - fogalmazott a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, példaként említve: Magyarországról egyetlen zsidót sem vagonírozott be német katona, „azt a magyar csendőrség csinálta, ezt nem lehet szépíteni (…), parancsra, de ők csinálták.”
A holokauszt „nem hirtelen jött”, történelmi előzményei vannak, a törvényeket, amelyek végül a holokauszthoz vezettek, a korabeli, törvényesen megválasztott parlament hozta – emelte ki Zoltai Gusztáv (arról persze nem szólt, hogy miért hozták meg ezeket a törvényeket - a szerk.), megjegyezve: a mai napig vannak, akik „tagadják a holokausztot”.
A Mazsihisz ügyvezető igazgatója felidézte: a közelmúltban Auschwitzban járt egy nagyobb csoporttal. A katolikus iskolák diákjainak „látni kellett volna az arcukat”, amint körbevezették őket a múzeumban. „Sírtak ezek a nem zsidó gyerekek” – mondta elégedetten.
(Híradó nyomán)