Mindannyiunk kötelessége küzdeni az antiszemitizmus, a rasszizmus és mindazon eszmék ellen, amelyek embercsoportokat kizárnak a társadalomból, vagy gyűlöletet terjesztenek - jelentette ki Mario Silva, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance) elnöke kedden Hódmezővásárhelyen. A "holokauszt magyarországi áldozatainak" emléknapján a hódmezővásárhelyi zsinagóga kertjében szervezett rendezvényen a nemzetközi szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet: "emlékeztetni kell a vészkorszak idején történtekre, és fel kell lépni a holokauszttagadókkal szemben".
A szabad és demokratikus társadalmaknak erkölcsi kötelezettségük, hogy megőrizzék mindazok emlékét, akik a hetven évvel ezelőtti kegyetlen embertelenség áldozataivá váltak - hangsúlyozta a kanadai Mario Silva, a 31 országot tömörítő, a "holokauszttal kapcsolatos köznevelés, az emlékezés és kutatás céljával" létrehozott szervezet elnöke.
1944 közepén a "magyar zsidóság" - amely addigra Európában az utolsó és érintetlen közösség volt - "súlyos támadás áldozatává vált". Az elkövetkező néhány hónapban "meggyilkolták a magyar zsidóság 75 százalékát, köztük 190 ezer gyermeket" - mondta az elnök. Mario Silva szerint fontos, hogy "mi és az utánunk következő generációk le tudjuk vonni a szükséges tapasztalatokat" a világtörténelem e sötét fejezetéből. A holokauszttal kapcsolatos oktatásra nemcsak azért van szükség, hogy ilyen szörnyűségek ne következhessenek be újra, hanem azért is, hogy "olyan társadalmakat építhessünk, amelyek alapját az emberi méltóság képezi".
Az a gondolkodás és azok a sztereotípiák, amelyek a holokauszthoz vezettek, nem tűntek el, új formában újabb és újabb helyeken jelennek meg. Az antiszemitizmus, a rasszizmus és minden kirekesztő eszme ellen harcolni kell - nyilatkoztatta ki az elnök a magyarság "kötelezettségeit".
(MTI nyomán)