Avagy megemlékezés és a tragédia megismertetése helyett énekeltessük arról a gyermekeinket, milyen mókás dolog állni egy barackfa alatt...
Bársony Bálint és Gergely Éva Barackfa című szerzeménye lesz a "nemzeti összetartozás napjának" zeneszáma, azaz az Összetartozás dala. A szerdán Budapesten bemutatott dalhoz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a június 4-i nemzeti emléknapon közös éneklést is szervez.
A dalban közreműködik a Magyar Rádió Gyermekkórusa, szólót énekel Csizmadia Anna népdalénekesnő. A dalban feltűnik több, tehetségkutató versenyből ismertté vált fiatal művész is, például Antal Timi, Bencsik Tamara, Baricz Gergő és Kállay-Saunders András. A Nemzetiösszetartozás.kormány.hu honlap szerint az énekesek szerepvállalása az Összetartozás dalában is mutatja: "bárhol is szülessünk a világban, a közös nyelv, a közös kultúra mindenhol és mindenkor összeköt bennünket".
A KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy június 4-én 18 órakor minden magyart az Összetartozás dalának közös eléneklésére buzdítanak.
"A program kötetlen, így bárhol lehet énekelni, a lényeg, hogy készüljön felvétel a produkcióról. Az Összetartozás Dalának videó felvételét fel kell tölteni a legismertebb videomegosztó-portálra, hogy ezen a napon határtalanul szóljon a dal és a közös élmény megerősítsen bennünket: a magyarságunk országhatároktól függetlenül összeköt bennünket" - írja közleményében a KIM. A legjobb kisfilmekből nyilvános összeállítás készül.
(Kuruc.info - MTI nyomán)