Országszerte "ünnepi rendezvényeket", megemlékezéseket, koszorúzásokat tartanak a "nemzeti összetartozás napja" alkalmából a hétvégén, már a keddi "ünnepnap" (!) előtt - tudjuk meg az MTI híréből.

"Vége Uhorskának (azaz Nagy-Magyarországnak), vége a népek börtönének - SZABADSÁG" – hirdeti egy Trianont éltető tót póló. Javasoljuk az ünneplő fideszeseknek, öltsék ők is magukra, hiszen együtt ünnepelnek a hazánkat szétrabló kisebbségeinkkel
Szombat délután a fővárosban a IX. kerületi önkormányzat "ünnepi műsorral" várja az érdeklődőket a Bakáts téren. Ekkor tartja a Fidesz és a Fidelitas III. kerületi szervezete is az "ünnepi rendezvényét".
Vasárnap a XI. kerületi önkormányzat határon túli magyar testvérvárosával együtt családi programmal "ünnepel" a Feneketlen-tónál.
Ugyanezen a napon a felvidéki Léván a felvidéki magyarok kettős állampolgársággal és az anyanyelv-használattal összefüggő jogi küzdelmeiről tartanak konferenciát.
Hétfőn az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának tagjai koszorút helyeznek el Esterházy János felvidéki író, mártír politikus fővárosi szobránál a XII. kerületi Gesztenyéskertben.
Június 4-én, kedden reggel a fővárosi Magyarság Házában Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitja meg az emléknap ifjúsági programjait. Az "ünnepségen" rendhagyó történelmi előadást és tárlatvezetést is tartanak a meghívott diákok számára a Megújuló épített örökség - értékmentés a Kárpát-medencében című kiállításhoz kapcsolódóan.
Tarlós István főpolgármester kora délután a József Attila Színházban tartandó "ünnepi megemlékezésen" mond köszöntőt.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot az "ünnepnapon" nemzeti emlékhellyé avatják. Beszédet mond Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és B. Nagy László, a Csongrád Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.
Nyíradonyban Halász János kultúráért felelős államtitkár és Tasó László polgármester adja át a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét. Jászberényben Trianon-emlékművet avatnak az Apponyi téren.
Pécsett a Vasasi Szent Borbála Egyesület szervezésében tartanak "ünnepséget", beszédet mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hoppál Péter országgyűlési képviselő.
Budapest III. kerületének önkormányzati rendezvényen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szidiropulosz Archimédesz, a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány elnöke mond beszédet. A karcagi református templomban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vesz részt a mécsesgyújtással egybekötött "ünnepségen".
A fővárosban konferenciát tartanak Magyar önrendelkezés, emberi jogok és jogvédelem a Kárpát-medencében címmel a Nemzeti Jogvédő Szolgálat szervezésében, a rendezvényen mások mellett felszólal Morvai Krisztina EP-képviselő és Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő.
Ugyanezen a napon Kaposváron a trianoni emlékműnél tartanak megemlékezést Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökének részvételével. Önkormányzati "ünnepséget" rendeznek Balassagyarmaton, Hévízen a Magyar Nemzetközösség Emlékműnél, Kecskeméten az Országzászlónál, a főváros X. kerületében a Föltámadott Krisztus-templomban, valamint Szigetszentmiklóson az Országzászló emlékműnél.
Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat tart "ünnepséget" és koszorúzást a Hősök terén, köszöntőt mond Vinnai Győző, a megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Kovács Ferenc polgármester és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.
Miskolcon a délutáni megemlékezésen beszédet mond Spielmann Sebestyén Mihály liberális zsidó történész, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Kriza Ákos polgármester. Veszprémben ünnepséget és koszorúzást tartanak, az eseményen Halász János kulturális államtitkár mond "ünnepi" beszédet.
Szintén délután tart "ünnepséget" a KDNP budapesti szervezete a XII. kerületi turulszobornál, ahol beszédet mond Szalma Botond, a párt fővárosi elnöke és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója.
Este hatkor az Országház kupolatermében "ünnepi" koncertet tartanak, amelyen közreműködik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, fellépnek továbbá az "összetartozás dalának" művészei. Beszédet mond Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, majd megnyitja a Közös tér - közös örökség - Műemlék-helyreállítások a Kárpát-medencében című fotókiállítást.
Az "ünnep" napján a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében nyolcvan Kárpát-medencei középiskola több mint 2600 diákja utazhat legalább egy határ átlépésével egy másik magyar iskolához.
A délvidéki Királyhalmán "ünnepi" szentmisén emlékeznek meg a nemzeti összetartozás napjáról. A liturgiát követően a templomkertben Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszönti a megjelenteket. Itt és a Szabadkán folytatódó "ünnepi" rendezvényen is beszédet mond Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár. Mindkét helyszínen elhangzik az összetartozás dala.
Dörner György igazgató vezetésével az Újszínház küldöttsége a székelyföldi Farkaslakára, Tamási Áron szülőfalujába utazik, hogy megkoszorúzza Erdély első Trianon-emlékművét.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: