Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága elfogadta szerdán az alapjogok magyarországi helyzetét vizsgáló jelentéstervezetet, amelyet a portugál zöldpárti EP-képviselő, Rui Tavares készített.
A testület a végszavazás előtt a tervezethez érkezett 551 módosító indítványról is szavazott. A néppárti képviselők, a többi között a magyar Fidesz-KDNP-s politikusok önálló módosító indítványainak nagy többségét elvetette a bizottság. Rui Tavares ugyanakkor magyar újságíróknak adott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben kidolgozott több mint 40 közös, kompromisszumos módosító indítvány közül több a magyar kormány és a Fidesz észrevételeit is tartalmazza, és ezeket néppárti képviselők is támogatták.
Morvai diktatúrának nevezte az EU-t
Korábban éles szóváltás zajlott le délelőtt Brüsszelben Juan Fernando López Aguilar LIBE-elnök és Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő között a Magyarországot értékelő Tavares-jelentésről és az ahhoz benyújtott módosító indítványokról való szavazássorozat előtt.
Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának spanyol szocialista párti elnöke éppen megnyitotta volna a szavazási procedúrát, amikor Morvai szót kért.
Egyfelől felvetette, hogy csak az éjjel kapták kézhez a szavazási jegyzőkönyvet, majd ahhoz még délelőtt, közvetlenül a szavazás előtt is csatoltak módosításokat. Emlékeztetett arra, hogy az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentés egyik pontja azt emeli ki, biztosítani kell a megfelelő időt a jogszabályalkotásra. Kérdezte, hogy az EP a maga tevékenységében miként kíván eleget tenni ennek a követelménynek.
Másfelől a jobbikos képviselő - hivatkozva arra, hogy a Tavares-jelentésben is bő teret kap a véleménynyilvánítás szabadságának fontossága - közölte, hogy él véleménynyilvánítási jogával. Ennek jegyében transzparenst bontott ki az ülésteremben, amelyre angolul az volt írva, hogy "EU diktatúra".
"Fasisztának" minősítették
A LIBE-elnök erre felháborodottan reagált, és - leszögezve, hogy ez nem ügyrendi hozzászólás - megvonta Morvaitól a szót. López Aguilar és Morvai között éles és hangos szóváltás következett, amelynek során a LIBE-elnök "fasisztának" minősítette a jobbikos EP-képviselő megnyilvánulását. Morvai Krisztina ezt hangosan visszautasította.
(MTI nyomán)
Frissítés: