Vesztegetés miatt vádat emelt a VIII. kerületi önkormányzat volt jegyzője, Xantus Judit ellen a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint egy ingatlanvállalkozó 2010 tavaszán többmilliós támogatást ígért, ha az önkormányzattól soron kívül kap építési engedélyt egy irodaház átalakításához. Az ügyészség szerint a jegyző és egyik közvetlen munkatársa legalább egymillió forint kenőpénzt vettek át.

Soron kívül szeretett volna építési engedélyt kapni 2009-ben a Kőbányai úti Ganz-telep 23-as számú épületének felújításához az ingatlan tulajdonosa. A vállalkozó egy közös ismerős útján megkereste Xantus Juditot, a VIII. kerületi polgármesteri hivatal jegyzőjét és annak egyik közvetlen munkatársát, hogy kérelmét kedvezően és soron kívül bírálják el.
Az ügyészség szerint az ingatlan tulajdonosa egymillió forintot ígért a két hivatalnoknak, továbbá többmilliós támogatást a jegyző színésznő lánya, Xantus Barbara (Alföldi, Vágó, Hernádi és a többi buzibarát zsidó elv- és fajtársa - a szerk.) művészeti érdekeltségeinek. A vádirat szerint a vállalkozó 2010. október 6-án 2 millió forint értékben támogatói szerződést kötött a Szegedi Szabadtéri Játékokon Xantus Barbara és akkori férje, Szurdi Miklós közreműködésével színpadra állítandó Aida produkció támogatására is.
"Az ügyben a VIII. kerületi önkormányzat volt jegyzőjét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével vádoljuk, emellett más bűncselekmények miatt további hét személlyel szemben emeltünk vádat a Fővárosi Törvényszéken" – mondta Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.
A Híradó szerette volna megszólaltatni a volt jegyzőt és Xantus Barbarát is, de egyikük sem kívánt nyilatkozni. A VIII. kerületi polgármesteri hivatal volt jegyzője ellen egy másik büntetőeljárás is folyik. Abban szintén egy ingatlanügy miatt bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják.
(Híradó nyomán)