Különdíjjal jutalmazott a zsűri a Magyar Filmszemlén egy olyan filmet, amelyben állatkínzást követtek el. A kismacskát vízbe fojtó, valós jelenetet tartalmazó film „kultúrhérosz” rendezője azzal védekezik, hogy ők csak euthanáziát követtek el. Egy természetvédő egyesület viszont feljelentette az alkotókat. A rendőrség megindította a büntetőeljárást.

Feljelentést tett a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület 2007. 04. 26-án a budapesti 8. kerületi Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen a Btk. 266/B. § (1) a) bekezdésébe ütköző állatkínzás bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt – tudatta pénteken közleményben az egyesület elnöksége.

A 38. Magyar Filmszemlén bemutatott Álszent című kisjátékfilm – melynek rendezője Nickolaus Myslicki álnéven Toepler Zoltán – egyik jelenetében egy kölyökmacskát indokolatlanul oly mértékben bántalmaztak, hogy az, az állat életének kioltását eredményezte – áll a közleményben. A filmszemlén különdíjjal jutalmazott alkotásban hosszú percekig mutatják azt, ahogy egy kismacskát vízbe fojtanak. Nem trükkről van szó, az állatot ezen a módon valóban megölték. A kiscicát ráadásul csak a film kedvérét kínozták hosszan halálra.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 11.§-a szerint az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak minősül az állományszabályozás, a gyógyíthatatlan betegség, sérülés, fertőző betegség és a tudományos kutatás. A 12.§ szerint az állat életének kioltása kizárólag kábítással történhet, amelyet szakszerűen kell végrehajtani. A törvény kiemeli, hogy az állat életének kioltása a legkisebb szenvedéssel kell, hogy járjon. A játékfilmben viszont az elérni kívánt hatás érdekében a fenti tettet az állat lehető legnagyobb szenvedése mellett hajtották végre, s ez a megítélésünk szerint súlyosan társadalomellenes cselekmény, a Btk. fenti szakaszába ütközik, ezért kérjük a nyomozás elrendelését – írja a természetvédő egyesület elnökségének közleménye.

A rendező eutanáziáról beszél

Toepler Zoltán a Filmpont.hu cikke szerint beismerte, hogy a jelenet felvétele során elpusztult az állat, védekezésképpen pedig azt állította: a filmben szereplő macska beteg volt, és „másnap amúgy is elaltatták volna”. A rendező szerint az állaton eutanáziát hajtottak végre. Csakhogy, amint erre a természetvédő szervezet közleménye rámutat: ezt csak állatorvos végezhette volna el, az uniós előírásoknak megfelelő, fájdalommentes módszerekkel. Ráadásul csak állatorvos tudta volna megmondani, hogy a kölyökmacska valóban gyógyíthatatlan állapotban volt.

A zsűri tudta, hogy állatkínzást jutalmaz

A Filmpont.hu úgy tudja: az úgynevezett „alkotást” különdíjjal kitüntető zsűri tisztában volt azzal, hogy amit jutalmaztak az nem trükk volt, tehát hogy egy valódi brutális kivégzést ismertek el. A filmes portál szerint a kísérleti- és kisjátékfilmeket értékelő zsűri beszélgetésén ugyanis téma volt a film, és a rendező be is vallotta, hogy elpusztult az állat. A betegségről és az elaltatásról szóló védekezés is ezen a beszélgetésen hangzott el.

A Filmpont.hu állítását megerősíti, hogy tőle függetlenül a Pesti Est kritikája is említést tesz mind a macska megöléséről, mint a rendező védekezéséről. Az írás szerint egyébként az alkotást olyannyira nehezen fogadta be még az újságíró-közönség is, hogy többen otthagyták a mű sajtóvetítését.

Tímár Péter filmrendező a Filmszemle kísérleti- és kisjátékfilm zsűrijének elnöke adós a magyarázattal. Az Index internetes portál megpróbálta őt elérni az ügyben. Tímár későbbi nyilatkozatot ígért, de aztán kikapcsolta mobiltelefonját.

A Filmszemlén nem ez volt az egyetlen alkotás, amelyben a művészi hatás fokozására, vagy a gondolatiság alátámasztása kedvéért állatokat öltek. Az Elégia című alkotásban például lovakat vágnak le, de a felvételeket egy vágóhídon forgatták, tehát az állatok nem a film kedvéért pusztultak el, a Taxidermiában pedig látható egy disznóvágás, de a forgatáson az uniós előírásoknak megfelelően előbb elkábították az állatot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese délután bejelentette: a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület feljelentésénak hatására a VIII. kerületi rendőrkapitányság állatkínzás magalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

(OS - MNO - Index)