"Feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel szabálysértése" miatt nyolc ember ellen tett feljelentést a rendőrség, miután vasárnap a bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeztek az utódszervezetek képviselői - erősítette meg az Index információját az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese hétfőn az MTI-nek.
Előzőleg a rendőrség a gyülekezési törvény alapján egy vonulásos rendezvény bejelentését vette tudomásul, amelyet vasárnap délután tartottak Budapesten.
A rendezvényen mintegy százötven megemlékező indult el rendőri felvezetéssel a Kodály köröndtől az Andrássy úton a Hősök teréig. A feloszlatott Magyar Gárda utódszervezeteinek tagjai zárt alakzatban sorakoztak fel a téren, mindannyian saját szervezetük egyenöltözékében, amelyek közül volt olyan is, amelyik "a betiltott szervezet ruházatára hasonlított".
Az esemény végén körülbelül harmincan esküt tettek. Az MTI tudósítói a demonstráció alatt rendőri intézkedést nem láttak.
(MTI nyomán)
Frissítés: Beszámoló a rendőri fellépésről:
Budapesten a Hősök terén a rendőrség munkatársai nagy erőket bevetve támadták le augusztus 25-én, vasárnap a Magyar Gárda hatéves születésnapja alkalmából megtartott rendezvény végén a Békés megyei Gróf Tisza István dalárda tagjait.
Történt, hogy a rendőrség által engedélyezett rendezvény rendben, békében lezajlott, mint ahogy az lenni szokott.
A rendezvény zárása után a teret elhagyni készülő vagy már elhagyó dalárdásokat egyenként levadászták a rendőrök, még azokat is, akik már régebben elhagyták a rendezvény területét, és a szomszédos Felvonulási téren várakoztak. Minden egyes dalárdatagot három rendőr vett üldözőbe, majd az igazoltatást követően közölte a dalosokkal, hogy feljelentést tesznek ellenük feloszlatott társadalmi szervezetben folytatott tevékenység miatt. A Békés megyei dalkör tagjai, mint megtudták a rendőrségi tájékoztatásból (már amelyik rendőr el tudta mondani a szabálysértés okát), a színpadon a szimbolikusan színpadi kellékként a kizárólagosan a gárdainduló előadására magukra öltött egykori Magyar Gárda-mellény viselése miatt került sor. Amit a rendezvény kezdete előtt a rendezvény egyik szervezője jelzett is az ott tartózkodó rendőröknek, akik nem tudtak határozott és egyértelmű választ adni arra, hogy a gárdamellény viselése egy dal előadásának az idejére bűncselekménynek, szabálysértésnek minősül-e vagy sem.
Egyébként ezen nincs is mit megmagyarázni, a dalárda tagjai büszkén és teljes mértékben jóhiszeműen öltötték magukra a gárda mellényét, és ha ezzel szabálysértést vagy bűncselekményt követtek el, akkor állnak a büntetés elébe. Ami nem azt jelenti, hogy lemondanának a panasztétel és a jogi védelem lehetőségéről.
Ami viszont felháborító és vérlázító, hogy a magyar rendőrség még mindig iszonyatos energiát fordít a magyar nemzeti hagyományőrző csoportok üldözésére. Az pedig, hogy minden egyes dalárdatagra a 17 évestől a 77 évesig külön rendőri csoportokat állítottak rá, és lekövették a mozgásukat, nevetségessé, szánalmassá teszi őket.
Különösképpen a mai közbiztonsági állapotok tükrében, mikor a magyar emberek biztonságérzetének a javítására nincs elég rendőr, ahol pedig van, ott sok esetben „észre sem veszi” az orra előtt zajló bűncselekményeket. Arról nem is beszélve, milyen igyekezettel próbálják lebeszélni nagyon sok esetben a meglopott, kirabolt, kifosztott magyar embereket a feljelentés megtételéről. Így válik látenciává nagyon sok bűncselekmény, és így javul a mai Magyarországon statisztikailag a közbiztonság és a felderítési mutató.
Mindezek ellenére elismerésemet fejezem ki a rendőrségnek a Gróf Tisza István Dalárda tagjainak nevében az augusztus 25-i fellépéséért, ami szakmai szempontból ugyan nem volt kimagasló, viszont lelkesedésében azt lényegesen felülmúlta, és egy eredményes határozott intézkedést eredményezett.
Ezek után látva azt, hogy mégis van elég rendőr, és van elég akarat a jogszabályok betartása iránt (még akkor is, ha egyes újonnan meghozott jogszabályok nem egyértelműek nemcsak az állampolgároknak, hanem még a rendőrség munkatársainak sem), jogosan várjuk el, hogy minden egyes kirabolt, kifosztott magyar ember ügyében, akkor is, ha csak egy ellopott tyúkról van szó, ugyanilyen mértékű szakmai alázattal és határozottsággal lépjenek fel. Biztosítva ezzel az alaptörvényben garantált, élethez, közbiztonsághoz való állampolgári jogunkat.
László Attila
dalárdatag