Mezőgazdasági járművekkel vonultak a Pápai Hús 1913 Kft. üzeme elé azok a sertéstartók, akiknek több száz millió forinttal tartozik a Pápai Önkormányzat többségi tulajdonában lévő cég.

Tavaly decemberben még sikerpropagandaként tálalt munkahelymegmentős sztori mára komoly polémiákat vet fel, ugyanis a Pápai Hús 1913 Kft. csődben van. Időközben közel 200 szak- és segédmunkát végző munkás „morzsolódott” le a gyárból, kirúgták az ügyvezető igazgatót, a gazdasági vezetőt, kinél a napokban tartott a NNI a Hír TV-vel megerősítve házkutatást.
A húsüzem csődje koránt sem meglepő azok előtt, akik reálisan szemlélik az ott zajló folyamatokat, s meghallották a gyárban dolgozók panaszát. A mostani súlyos helyzetért a felelősség az előző vezetést terheli, hangoztatja az önkormányzat. Az elmúlt „nyolcévezés” ez esetben nevetséges és hiteltelen, ugyanis a Pápai Önkormányzat a Pápai Vízművön keresztül eddig is tulajdonrésszel rendelkezett a Pápai Hús 1913 Kft-ben (20%).
Zoom
Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi módon gyakorolta Pápa város önkormányzata tulajdonosi jogait az előző vezetés alatt? Volt-e tudomása az önkormányzatnak az előző vezetés káros és kártékony munkálkodásáról? Ha volt, milyen intézkedéseket tettek annak elhárítására? Ha nem, akkor mit csináltak a felügyelő bizottságban?
Természetesen ezen hiányosságok nem mentik fel P.J. és társai tevékenységét. Itt mindenki a világgazdasági válságra mutogat, miközben a válság tombolása idején a húsüzem jól teljesített.
Itt mindenki a 27%-os ÁFA-ra mutogat, miközben a bal- és jobboldali kormányok nem tartották szükségesnek az ÁFA csökkentését, s a Jobbik 2012. novemberi előterjesztését az alapvető élelmiszerek ÁFA-jának 5%-ra csökkentése okán még a bizottsági munka során kinyírták.
Most folyik az egymásra mutogatás, miközben a húsüzemben dolgozók éhbérért dolgoznak, a beszállítóknak és a sertéstartóknak milliárdos nagyságrenddel tartozik a gyár. A csődeljárás alatt lévő Pápai Hús 1913 Kft.-nek több mint 150 élőállat-beszállítója van.
A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken jelentette ki, hogy saját forrásból kifizeti a Pápai Hús 1913 Kft. kistermelő élőállat-beszállítóit, akiknek a korábbi követeléseit még nem teljesítették. Ez 122 olyan beszállítót érint, akiknek 2,5 millió forintnál kevesebb összeggel tartozik a húsüzem.
S mi lesz a többiekkel? Azokkal, akik társulva vagy saját családi gazdaságukban felnevelt nagyobb számú sertést biztosítottak a húsüzemnek. Azokkal, akik a legtöbbet vesztették a Pápai Hús 1913 Kft. csődje okán.
Zoom
Májusban egy olyan szerződést szeretett volna a gazdák torkán lenyomni a tulajdonos, mely szerint mondjanak le követeléseik 30%-ról, s a fennmaradó 70%-ot, kamatok nélkül, majd 2014. december 31-ig törlesztik számukra. Ma 5%-ot fizetnének, s a fennmaradó összegnek is csupán a 40%-át, valamikor. Ez a hozzáállás a többségi tulajdonos és a húsüzem vezetése részéről gyomorforgató.
Amennyiben a sertéstartók elfogadják ezt a megállapodást, akkor lehúzhatják a „rolót”, bedeszkázhatják a disznóól ajtaját. Ez a megállapodás a csődöt jelenti a gazdáknak, s a csődöt jelenti a húsüzemnek is, mivel nem lesz aki sertést adjon majd a gyárnak. A Jobbik Pápai Alapszervezete úgy mint eddig, a jövőben is kiáll a sertéstartók és a húsüzemben dolgozok mellett.
Ezért adtunk át a tulajdonosnak és húsüzem vezetésének egy mentőcsomag tervet, mely által megmenthető lenne a gyárban dolgozók munkahelye, s értelmes megállapodást lehetne kötni a gazdákkal. Sajnos Pápa város önkormányzatának Gazdasági Bizottsága annak ellenére, hogy hasznosnak és megvalósíthatónak tartotta, nem támogatta a mentőcsomagot, így az nem kerülhetett a képviselő-testület elé.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Pápai Alapszervezete és önkormányzati képviselőnk, eddig támogatta a városvezetést a munkahelymegtartó programjában, s a közeljövőben is azt fogja tenni, azonban a reorganizációs tervet elutasítjuk. Mozgalmunk nem asszisztálhat ahhoz a folyamathoz, mely leépítésekhez, elbocsájtásokhoz és a gazdák kisemmizéséhez vezet.
A Pápai Hús 1913 Kft. dolgaiban a felelősség Pápa város önkormányzatát mint tulajdonost és a húsüzem menedzsmentjét terheli. Ez vonatkozik a politikai és a büntetőjogi felelősségre is.
Orbán Imre,
pápai Jobbik