Visszavonta a Fővárosi Közgyűlés azt a határozatot, amely szerint Tormay Cécile írónő nevét vette volna fel egy II. kerületi közterület. A testület kedden arról is határozott, hogy az önkormányzati választásokig nem változnak közterületi elnevezések.

Tarlós és főnökeinek egyike
Tarlós István főpolgármester a vitában jelezte, megkapták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását - amelyet azonban nem ismertetett a plénum előtt - a Tormay Cécile közre vonatkozóan, és "nem tehet mást", mint befogadja az MSZP-frakció módosító javaslatát, és visszavonják a korábbi határozatot. (Mint ismeretes, ezt korábban zsidók és zsidó szervezetek követelték tőle, lásd a lenti kapcsolódó anyagainkat - a szerk.)
A képviselők arról is döntöttek, hogy a közgyűlés a jövő évi önkormányzati választások befejezéséig - jogszabály kötelező előírása kivételével - nem tárgyal közterület elnevezéséről, megváltoztatásáról szóló javaslatot. A főpolgármester ezt azzal indokolta, hogy az utóbbi időben a kelleténél élesebbé váltak a közterületi elnevezések vitái, továbbá elejét akarja venni annak, hogy a közelgő választásokkal összefüggésben bárki politikai célokra használja fel az elnevezésekkel kapcsolatos ügyeket.
A közterületi elnevezésekkel kapcsolatos javaslatot 26 igen szavazattal, a Jobbik 3 nem szavazatával és a Párbeszéd Magyarországért politikusa, Kaltenbach Jenő tartózkodása mellett fogadták el.
A Fővárosi Közgyűlés keddi rendes ülése egyperces tiszteletadással kezdődött Horn Gyula volt miniszterelnök és Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok halála miatt. A napirend egészét 30 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el.
(MTI nyomán)
Frissítés: Jobbik: Elfogadhatatlan Tarlós meghunyászkodása a Tormay Cécile köz ügyében
A fővárosi Jobbik-frakció megdöbbenve észlelte a Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén, hogy a főpolgármester megfeleléskényszeres módon visszavonta korábbi előterjesztését, s így nem viselheti közterület Budapesten Magyarország legnagyobb írónője nevét. A képviselőcsoport által ismert, a főpolgármester által hivatkozási alapként felhasznált akadémiai állásfoglalás szakmaiatlanságát már számos hírportál elemezte, így a Jobbik Tarlós István döntésének politikai hátszelére helyezi a hangsúlyt.
A főpolgármester ismételten lefeküdt a kultúrkampfos erőknek, tovább mélyítette ezen a fronton is a társadalomban meglévő árkokat, és gyáván visszakozott egy olyan esetben, amikor a magyar történelem kiemelkedő személyiségét lehetett volna képletesen is irodalmi piedesztálra emelni.
A főváros Jobbik a budapesti kultúrháború ismételt liberális győzelmeként értékeli Tarlós viselkedését, amely jelzésértékű lehet a budapestiek számára: a kultúrpolitikát nem a csendes többség, hanem a harsogó kisebbség elvárásainak rendeli alá a liberálisoktól rettegő városvezetés. Miután korábban zsidó származású irodalmárok, írók és szaktekintélyek is elragadtatással beszéltek Tormay Cécile életművéről és munkásságáról, nem lehet az egész Tormay-ügyet úgy beállítani, mintha a hazai zsidóság összességének érzékenységét sértené Magyarország ez idáig egyetlen Nobel-díjra jelölt írónőjének szellemi és kulturális emléke és hagyatéka.
A politikai és szellemi komisszárok kegyeinek keresése jellemzi Tarlós mostani lépését. A főpolgármester meghunyászkodása csak muníciót ad a kultúrháborúban érdekelteknek, és a szellemi-ideológiai szakadék mélyüléséhez vezet. A fővárosi Jobbik alternatív módszereket fog alkalmazni az írónőnek járó tisztelet és megbecsülés köztéri kifejezésére - írja közleményében Czeglédi János, a Jobbik fővárosi képviselője.
További kapcsolódók: