Miközben a közvélemény-kutatási eredményeknek papírforma szerint legfeljebb +/- 2,5 százalékos eltérést kellene mutatniuk a valós adatokhoz képest, a magyarországi pártok közül a Jobbikot eddig minden cég nagyságrendekkel alulmérte. A korábbi torzítások átlagát vetítettük rá a legfrissebb, nyári eredményekre.
Winston Churchill közhelyszerűvé vált mondata szerint “csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”. Bár az idézet hitelességét egyesek megkérdőjelezik, hazai közéleti viszonyokban nagyon is találónak látszik. Egyrészt köztudott, hogy a nagy közvélemény-kutató intézetek mind fideszes (Századvég, Nézőpont Intézet) vagy balliberális (Szonda Ipsos, Medián) kötődésűek, másrészt valódi felméréseiket sosem bocsátják a sajtó rendelkezésére, az csak a kozmetikázott adatokat kapja meg. (A kínos be-becsúszó bakikról már nem is beszélve.)
A 2014-es választások közeledtével egyre többekben merült fel a kérdés, hogy mennyire lehet megbízni a mostani adatokban, amelyek ráadásul sokszor egymásnak is ellentmondóak.
Zoom
A 2013. júniusi felmérések alapján a Fidesz biztosan őrzi vezető helyét, és ha most vasárnap lennének a választások, minden második voksot besöpörnének, sőt, ha a balliberálisok nem tudnak összefogni egymással, és a Jobbik sem tud jelentős növekedést elérni, a kétharmados mandátumtöbbség sincs kizárva. A hivatalos adatok szerint a második helyen közel 25 százalékkal az MSZP áll, őt követi 13 százalékkal a Jobbik, majd 7-8 százalékkal Bajnaiék, 2-3 százalékkal Schifferék, végül 1-2 százalékkal Gyurcsányék zárják a sort. (Az összeállításban minden megjelenített adat a biztos pártválasztókra vonatkozik, nem a teljes lakosságra - a szerk.)


Mindez persze akkor áll, ha a közölt adatok a valóságnak megfelelnek, ami már csak azért is kérdéses, mert a háromosztatú (kormánypártok – Jobbik – balliberális pártok) politikai palettán mindkét ellenérdekelt erőnek érdeke kicsinyíteni a nemzeti radikális párt támogatottságát. A Fidesz-KDNP-nek azért, hogy úgy tűnjön, Orbán és Bajnaiék közül kell választani a kisebbik rosszat, a „demokratikus pártoknak” pedig azért, hogy ők legyenek a mostani rendszer esélyes kihívói, az egyetlen életképes alternatíva Simicskáék mutyibirodalmával szemben.
A nagy közvélemény-kutató intézetek már 2010 tavaszán jóval alábecsülték a Jobbik népszerűségét, 2009-ben pedig nem állunk távol a valóságtól, ha azt állítjuk, durván meghamisították azokat. Szemléltetésként az alábbi grafikonon tekinthető meg, hogy a legfrissebb, 2013. nyári adatok alapján mekkora szavazóbázissal bírhat a Jobbik, ha a torzítást a 2009-es átlaggal számoljuk.

Fontos megjegyezni, hogy az Iránytű Intézet kivételt képez a Jobbikot 11-14 százalékra saccoló társaságok közül. A cég 2013. augusztusi felmérése szerint Vona Gábor pártja 20 százalékra számíthat a biztos pártválasztók közül, ezzel a jövő évi választásokon a Fidesz első számú kihívója lehet.
(alfahir.hu nyomán)