Párbeszéd kezdődött a magyar és az amerikai illetékes szervek között a lehallgatási ügyről - közölte a Külügyminisztérium Martonyi János tárcavezető és Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár megbeszéléséről beszámolva pénteken.
Victoria Nuland a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés országai külügyi tárcavezetőinek pénteki gödöllői találkozóján vett részt.
A Külügyminisztérium közleménye szerint Martonyi János az amerikai helyettes államtitkárral folytatott megbeszélésén felvetette a lehallgatási ügyet, kérve az amerikai fél tájékoztatását annak "esetleges" magyar vonatkozásairól.
Nuland válaszában utalt arra, hogy Barack Obama elnök sajnálatát fejezte ki, amiért az ügy beárnyékolja a transzatlanti szövetségesi viszonyt. Elmondta, hogy az amerikai elnök a történtek alapján az amerikai hírszerzési eljárások teljes körű felülvizsgálatát rendelte el, amelynek eredménye az év végére várható.
"Az amerikai és magyar illetékes szervek között a témában párbeszéd kezdődött olyan új kétoldalú együttműködés kidolgozásáról és elmélyítéséről, amely mind a biztonság, mind a magánszféra szempontjait maximálisan figyelembe veszi" - olvasható a közleményben.
(MTI nyomán)