Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke a Kulturális és sajtóbizottság ülésén nemes egyszerűséggel szájba veréssel fenyegette meg Novák Elődöt, akit többször "mocskos nyilasnak" és "mocsoknak" nevezett, sőt trágárkodhatott is, mindezt következmények nélkül.
Zoom
Az Izraelben tíz évet élt és izraeli-magyar kettős állampolgársággal rendelkező Mazsök-elnök cérnája akkor szakadt el, amikor Novák Előd által használt "holokausztipar" kifejezés miatt a bizottság elnöke, L. Simon László elvette a szót a Jobbik politikusától.
Szabó György láthatóan egyre kevésbé bírta elviselni a jobbikos képviselőtől elhangzottakat, és folyamatos közbekiabálással, trágárságokkal, majd nyílt verbális és fizikai fenyegetéssel próbálta Novákot megfélemlíteni és elhallgattatni.
L. Simon Lászlónak természetesen kötelessége lett volna a magából kivetkőző zsidó vezető tombolását megakadályozni és kivezettetni az épületből az agresszív rendbontót (akit egyébként csak Gyurinak szokott szólítani - a szerk.), ehelyett egyedül Novákot akarta "rendre utasítani", azt, akit veréssel fenyegetett éppen egy vendégként jelenlévő ember (Szabó nem országgyűlési képviselő). L. Simon ráadásul provokációnak minősítette Novák mondatait, holott inkább Szabó György puszta jelenléte minősül provokációnak.
Az Alfahír birtokába került a bizottsági jegyzőkönyv, így olvasóink is pontosan rekonstruálhatják az elhangzottakat:
ELNÖK (L. Simon László): A kifejezés használatáért, hogy „holokausztipar”, harmadszor figyelmeztetem, úgyhogy megvonom öntől a szót, képviselő úr. Köszönöm szépen. A javaslatairól természetesen szavaztatok. (Szabó György: … szájba is fogja vágni a képviselő urat…) Arra kérem a kedves vendégeinket, hogy szíveskedjenek…(Szabó György: Mocskos nyilasnak a szövegét kell végighallgatni… – Novák Előd: Ki fenyegetett szájbaveréssel?) Nagyon szépen kérem Szabó urat, hogy méltósággal, türelemmel tessék elviselni az ilyen típusú megszólalásokat, és szíveskedjen nem közbekiabálni a parlamenti ülésen, nagyon szépen kérem. Ha képviselő úrnak… (Novák Előd: Elnök úr, legyen szíves az Országgyűlési Őrséggel kivezettetni, mert fizikai erőszakkal fenyegetett! – Szabó György: Téged kellene… – Novák Előd: Házszabály szerint ilyenkor ki kell vezettetni.) Képviselő úrnak nem adtam szót… (Novák Előd: Már nem is tud szót adni, mert megvonta tőlem a szót.) Képviselő úrnak nem adtam szót, és ne… (Novák Előd: Tartsa be legalább a Házszabályt!) De legyen kedves… (Novák Előd: Vezettesse ki az Országgyűlés Őrségével azt, aki engem fizikai erőszakkal fenyegetett! Ezt a Házszabály szerint meg kell tennie. – Szabó György: Beszartál? Te kis mocsok!) Gyuri! (Szabó György: Beszartál?) Gyuri! (Novák Előd: Ne beszéljen így Országgyűlésben, ez itt nem szokás; bizonyára az elnök úr is ki fogja vezettetni az Országgyűlés üléséről.) Képviselő urat arra kérem, hogy hallgasson el, és nagyon szépen kérem, hogy a mai ülésen már többször ne nyissa ki a száját! Megvontam öntől a szót, és ennél a napirendi pontnál többet ön nem szólalhat meg a Házszabálynak megfelelően, több napirendünk meg nincsen. Arra kérem szépen, hogy hallgasson el, Szabó urat pedig arra kérem, hogy legyen kedves méltósággal viselni a provokációt.
Novák Előd pontosan idézte a Házszabályt, amelynek vonatkozó passzusa így szól:
Ogy. tv. 54. § (5) Ha az Országház, az Országgyűlés Irodaháza, valamint az Országgyűlés Hivatalának elhelyezésére szolgáló épületek területére belépők és ott tartózkodók (2) bekezdés szerinti kötelezettségüket nem teljesítik, akkor belépésük megtagadható, illetve onnan kivezettethetők. A házelnök döntése alapján az ilyen személy Országházba, az Országgyűlés Irodaházába, valamint az Országgyűlés Hivatalának elhelyezésére szolgáló épületek területére történő belépését legfeljebb két hétig meg lehet tagadni.
Ennek alapján L. Simon Lászlónak ki kellett volna kísértetnie Szabót az ülésről, ám ezt - mit tesz Isten - nem tette meg. A paragrafus alapján a Jobbik kezdeményezheti a magáról megfeledkező agresszív zsidó vezető kitiltását az Országgyűlés épületeiből.
(alfahir.hu nyomán)
Frissítés: Jobbik-közlemény: tiltsák ki az Országgyűlés épületeiből a MAZSÖK elnökét!
Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke a Kulturális és Sajtóbizottság ülésén nemes egyszerűséggel szájba veréssel fenyegette meg Novák Elődöt, akit többször „mocskos nyilasnak” nevezett és egyéb trágárságokkal illetett. Szabó láthatóan nem bírta elviselni a korábban Kertész Imre által is használt „holokausztipar” kifejezést, amelyet Novák is szóvá tett a vitában.
A kettős mérce csúcsa, amit a Fidesz csinál, hiszen míg ellenzéki képviselőket rendszeresen megbüntetnek, addig némán és cinkosan szemet hunynak más, kirívóan sértő esetekben. Szabó meghívott vendégként példátlan pofátlanságra ragadtatta magát, amelyet a bizottság elnöke, L. Simon László házszabályellenesen, minimális következményeket sem foganatosítva megengedett számára. A MAZSÖK elnöke tökéletes példája azoknak, akik származásukra hivatkozva úgy gondolják, hogy bárhol, bármit a legkisebb szankciók terhe nélkül megtehetnek.
A Jobbik követeli, hogy a következetesség jegyében tiltsák ki az Országgyűlés épületeiből Szabó Györgyöt, mint ahogy azt korábban indokolatlanul megtették a Jobbik munkatársaival.
Mirkóczki Ádám
országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője