Magyarország a Nyugat kapuja Kelet felől nézve - így ajánlotta az arab befektetők figyelmébe a magyar gazdaságot Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Rijádban, a II. Magyar-Arab Gazdasági Fórumon.
Zoom
Orbán szaúdi barátai körében - nem azon fáradozik, hogy magasabbak legyenek a hazai bérek, inkább a magyar dolgozók olcsóságát reklámozza, mint a rabszolgapiacon
A kormányfő a mintegy 250 résztvevő - magyar és arab üzletemberek, politikusok, diplomaták és kamarai vezetők - előtt Magyarország előnyei közé sorolta például földrajzi elhelyezkedését, a fejlett logisztikai hálózatot, a jól kiépített autópályákat, "a minőségéhez képest meglepően olcsó" munkaerőt, valamint azt is, hogy a munka törvénykönyve rendkívül rugalmas.
Magyarországon "befektetőbarát kormány várja önöket" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az arab befektetőknek a szaúdi fővárosban.
Azt is közölte, hogy a tervek szerint idén szeptembertől az eddigi 250-ről 1500-ra nő a Magyarországon tanuló szaúd-arábiai hallgatók száma a felsőoktatásban.
Mokrin bin Abdel-Aziz herceg, Szaúd-Arábia második miniszterelnök-helyettese azt mondta, céljuk kiaknázni a magyar-szaúdi gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket. Hozzátette, nagyra értékelik Magyarországnak az arab világot támogató politikáját.
A magyar miniszterelnöki küldöttség vasárnap délután érkezett a szaúdi fővárosba, amelynek repülőterén katonai díszsorfallal fogadták. A kormányfőt rijádi útjára elkísérte mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A delegációval tartott több mint száz magyar üzletember is.
Látogatása második, egyben zárónapján, hétfőn Orbán Viktort külön is fogadja Mokrin bin Abdel-Aziz herceg, miniszterelnök-helyettes, délután pedig Abdel-Latíf az-Zajánival, az Öböl Menti Együttműködési Tanács főtitkárával tárgyal a magyar kormányfő.
(MTI nyomán)