Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Strasbourgban 2014. április 9-én határozatot fogadott el az ukrán helyzetről, és felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel Kelet-Ukrajna katonai fenyegetésével, továbbá bírálta a Krím félsziget annektálását. A magyar delegációban részt vevő Gaudi-Nagy Tamás a vitában arról beszélt, hogy Ukrajna mesterséges állam, Krím Oroszországot, Kárpátalja pedig Magyarországot illeti.
"A hatalmas felhördülést keltett, de az orosz delegáció forró gratulációját kiváltó felszólalás itt nézhető meg, amelyet 'A Krím jogszerűen Oroszországé, Kárpátalja jogszerűen Magyarországért' feliratú pólóban mondtam el" - írja a képviselő. (Bekapcsolható magyar felirattal.)
A vita összefoglalója:
A negyvenhét államból álló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése állásfoglalást fogadott el az ukrán helyzetről, és felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel Kelet-Ukrajna katonai fenyegetésével. A magyar delegációban részt vevő Gaudi-Nagy Tamás arról beszélt, hogy Ukrajna mesterséges állam, Krím Oroszországot, Kárpátalja pedig Magyarországot illeti.
Az EU-nál szélesebb körű nemzetközi szervezet, a negyvenhét tagállamot tömörítő Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése állásfoglalást fogadott el az ukrán helyzetről. A dokumentum alkotmányellenesnek minősítette a Krímben lebonyolított „úgynevezett népszavazást”, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Oroszország által hangoztatott érvek egyike sem állja meg a helyét, az Ukrajnától való elszakadási és az Oroszországhoz való csatlakozási törekvéseket az orosz hatóságok szították.
Az ET Parlamenti Közgyűlésének állásfoglalása szerint az Ukrajnán belüli kelet-nyugati elválasztó vonal minden történelmi és kulturális különbözőség ellenére jórészt politikai eredetű. A strasbourgi testület ellenzi az ország föderációvá való átalakítását, ugyanakkor azt ajánlja az ukrán hatóságoknak, hogy „befogadó jellegű stratégiát” alakítsanak ki, erősítsék a helyi és regionális hatóságok jogkörét, decentralizálják a kormányzást.
Gaudi-Nagy Tamás, a magyar delegáció tagja „a Krím jogszerűen tartozik Oroszországhoz, Kárpátalja jogszerűen Magyarországot illeti” feliratú pólóban jelent meg az ülésen és arról beszélt: „Ukrajna tulajdonképpen mesterséges állam, amely soha nem volt részese azoknak az egyezményeknek, amelyek ennek a régiónak az országait felosztották”. Ukrajna más államok egykori területeiből áll – tette hozzá, külön kiemelve Kárpátalját. Gaudi-Nagy Tamás megjegyezte: kettős mércét tükröz, hogy a 200 ezer krími tatár sorsáért erősen aggódik az ET Parlamenti Közgyűlése által végül elfogadott jelentés, míg Ukrajnáról azt állítja, hogy ott egyetlen etnikai közösség sincs fenyegetve.
A jobbikos politikus szerint az ET Parlamenti Közgyűlésének „azonnal kezdeményeznie kell az ENSZ Biztonsági Tanácsa összehívását, annak érdekében, hogy a magyar és a ruszin közösség Kárpátalján felügyelet mellett népszavazást tarthasson, és ennek érdekében békefenntartók és megfigyelők kell, hogy odaérkezzenek”. Szavai nagy hangzavart váltottak ki az ülésteremben.
Közben az Európai Bizottság is Ukrajnáról tárgyalt: az ukrajnai reformokat segítő támogatócsoportot hoztak létre, amelynek vezetője Balás Péter lesz. A csoport rövid távú célja 2014 végéig, hogy segítsen az ukrán vezetésnek az ország pénzügyi, gazdasági és politikai stabilizálásában, a növekedést serkentő reformok kidolgozásában, valamint a reformok prioritásainak kijelölésében és azok előmozdításában. A támogatócsoport lesz a felelős a bizottság Ukrajnával kapcsolatos munkájának, illetve a tagállamokkal és Ukrajna más nemzetközi támogatóival való együttműködésnek a koordinálásáért is.
(gaudinagytamas.hu - MTI - Mandiner)