Őrjöngést, elképesztő agressziót okoz az új drog, amellyel mostanában találkoztak a szakemberek a magyar piacon.
– Az alfa-PVT az amfetaminokhoz hasonló hatású anyag, amelyet tablettában árulnak. Mivel nagyon olcsó, a dílerek 1000-1500 forintért adják adagját, egyre jobban terjed a fiatalok körében. A hatása azonban kiszámíthatatlan – mondta Csákó Ibolya alezredes, az ORFK bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense.
Az esetek többségében akkor derül ki, hogy valaki ilyen szert használt, amikor már mentőt vagy rendőrt hívtak hozzá, mivel a droghasználó önkívületi állapotba került.
– Nagyon durva szer – így jellemezte Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetője az alfa-PVT-t. – Brutális üldözési mániát okoz. Tipikus eset, amikor a használó minden ok nélkül bántalmaz egy embert, aki csak szembejön vele. Mostanában egyre többet találkozunk ezzel. Vizeletmintákból látjuk, hogy egy több összetevőjű anyag. A terjesztő sem tudja, mit ad el, és a fogyasztó sem tudja, mit vesz be – tette hozzá a toxikológus.
A dizájnerdrog kalandos úton kerül Magyarországra. Kínából érkezik postán, ám mivel hazánkban átvizsgálják a gyanús csomagokat, a terjesztők nem kockáztatnak. "Szlovákiában" bérelnek postafiókot, ahová a küldemények érkeznek, onnan autóval hozzák be.
Az alfa-PVT-nél elterjedtebb a biofű, amely mostanában reneszánszát éli. Nagyon veszélyes, mert gyakorlatilag orvosi zsályát vagy pemetefüvet áztatnak szintetikus kábítószerbe. Ezt szívják el a fiatalok, akik gyakorlatilag azt sem tudják, mit lélegeznek be. Idegrendszeri hatása olyan, mint az amfetaminé, más országokban pedig többen belehaltak már a fogyasztásába.
Magyarországon nemrégiben az „ördög lehelete" szedte az áldozatokat. A drog vérzéses lázat okozott. Azonban mind a terjesztők, mind a fogyasztók megijedhettek a gyilkos szertől, mert az elmúlt hónapokban egyre jobban kiszorult a piacról.
(Blikk nyomán)