Tovább folytatódott az Ausztriában tanuló magyar diákok számának emelkedése – írja az Eduline a Magyar Diákok Egyesületének (MDE-VUS) adataira támaszkodva.
906 magyar diák kezdte meg a 2013/2014-es tanévet valamelyik osztrák felsőoktatási intézményben, ezzel együtt összesen 2648-an járnak kinti főiskolára, állami vagy magánegyetemre - derül ki az Ausztriában tanuló magyar diákok egyesületének (MDE-VUS) friss adataiból.
A magyar hallgatók többsége - 1483-an - a három legnépszerűbb bécsi egyetemen, az Universitat Wien, a Wirtschaftsuniversitat Wien és a Technische Universitat Wien képzésein tanul.
Ugrásszerűen 47 százalékkal nőtt 2011 és 2012 között az osztrák egyetemekre beiratkozó magyar hallgatók száma. Tavaly némileg lassult a növekedés, de így is tíz százalékkal többen (730-an) jutottak be valamelyik ausztriai egyetemre, mint egy évvel korábban, míg kinti főiskolát 162-en, magánegyetemet pedig 14-en kezdtek el.
A 2012-es ugrás oka alighanem a keretszámvágás volt, írja az Eduline, ráadásul az osztrák felsőoktatás gyakorlatilag ingyenes, a hallgatóknak csak a 17 eurós diákszövetségi díjat kell befizetniük. Ugyanakkor a megélhetés jóval többe kerül, mint Magyarországon: az albérleti díj legalább duplája az itthoninak, a kollégiumi hely is legalább 200 euró, de a bécsi tömegközlekedés is körülbelül 10 ezer forinttal drágább a budapestinél.
(HVG)