Már csaknem félidejéhez érkezett a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely felújítása. A leglátogatottabb római katolikus búcsújáróhelyet mintegy két és fél milliárd forintból újítják fel. A munkálatokat tavaly ősszel kezdték. Az egész beruházás várhatóan az év végére készül el, de a templom már a Pünkösdi Ünnepekre megszépül.
Épül a szabadtéri miséző hely, készülnek az új zarándokszállások Mátraverebély-Szentkúton, amely Magyarország legjelentősebb búcsújáróhelye, amelyet Erdő Péter bíboros-prímás 2006-ban Nemzeti Kegyhellyé nyilvánított. Évente hívők százezrei keresik fel, de nagyon sok nem hívő is érkezik.
Zoom
„Szeretnénk a kegyhelyet a 20-21. századi emberek számára is megnyitni, olyan körülményeket biztosítani, ami lehetőséget nyújt arra, amit úgy fogalmaztunk meg három szóban projekt indítása kezdetén, hogy: hit, kiengesztelődés, hazatalálás” – nyilatkozta szombaton a Híradónak Kálmán Peregrin, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója.
A két és fél milliárdos beruházás alapkövét Áder János köztársasági elnök tette le tavaly októberben
„Megújítja a nemzeti kegyhely épületegyüttesét, miközben a nemzeti és a spirituális közösséget is erősíti” – mondta akkor az államfő.
A következő hónapokban megújul a ferences rendház, valamint szabadtéri színpad és fogadóépület is épül – nagyrészt uniós támogatással.
Zoom
„A jelenleg folyó beruházás a 800 éves nemzeti kegyhely legnagyobb átalakulását eredményezi majd. Örömmel veszünk ebben részt, jelenleg 40 százalékos készültségnél tartunk” – magyarázta Holman Attila, a Confector Mérnök Iroda Kft. ügyvezetője.
Az oltár építése húsvét után kezdődik, Pünkösdre pedig teljesen megújul a templom. Az egész beruházás a tervek szerint az év végére készül el.  
(Híradó)