Az Egyesült Államok arra "ösztönzi" a magyar kormányt, hogy "becsületesen, tényszerűen értékelje a holokausztot". Szerintük a választási győzelem után a kormány elkötelezettségét mutatná, ha "nyíltan és őszintén" megbeszélné a fontos ügyeket azokkal is, akik nem értenek egyet az ő álláspontjukkal.
Az Egyesült Államok magyar nagykövetsége kedden közleményben tudatta, hogy nem kerülték el a figyelmüket azok az "aggodalmak", amelyek a magyar (helyesen: a zsidó - a szerk.) társadalomban merültek fel a német megszállási emlékmű miatt.
Azt állítják, hogy "magyarok a társadalom minden rétegéből, zsidó szervezetek, civil társadalmi csoportok és Magyarország nemzetközi partnerei adtak hangot fenntartásuknak e tervekkel kapcsolatban", mire a kormányzat ígérte, hogy majd húsvét után folytatja a párbeszédet az aggódókkal, illetve hogy elhalasztja az emlékmű befejezését május 31-ig.
"Egy kormány és állampolgárai közötti konstruktív eszmecsere a demokratikus, jó kormányzás ismérve, és a párbeszéd ígérete bátorító reményt keltett bennünk. A kormány választási győzelme után a valódi párbeszéd a kormány elkötelezettségét demonstrálná a mellett, hogy nyíltan és őszintén megbeszéli a fontos ügyeket azokkal is, akik alkalmasint nem értenek egyet a kormány álláspontjával" - írták.
Az Egyesült Államok "mint szintén demokratikus ország" arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy "igyekezzék becsületesen, nyíltan és tényszerűen értékelni a magyarországi holokausztot". Ehhez szerintük hozzátartozik az is, hogy kikérik és figyelembe veszik a társadalom minden rétegének véleményét, különösen azokét, "akiket jogosan érintenek érzékenyen a kormánynak a hetvenedik évfordulóval kapcsolatos tervei".
(Origó nyomán)