Május 5-én tartja alakuló ülését a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja - jelentette be Rogán Antal szerdán újságírók előtt, az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről tartott első egyeztetés után.
Minden országgyűlési tisztségről az alakuló frakcióülésükön döntenek majd - mondta Rogán Antal. Az elmúlt ciklus második felében a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője azt is közölte, hogy ha hivatalossá válik a 133 Fidesz-KDNP-s parlamenti mandátum, akkor 117 tagú lesz a Fidesz-, 16 pedig a KDNP-frakció.
Rogán Antal szerint ahogy az előzőben, úgy az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek. Az öt alelnökből kettőt jelöl majd a Fidesz, egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP és a Jobbik. A szerdai egyeztetésről - amely péntek reggel folytatódik - Rogán Antal úgy fogalmazott, "ilyen sokat egy tárgyaláson még soha nem sikerült haladni".
Az új parlamenti bizottsági struktúráról szólva közölte, a Fidesz 14 testület megalakítására tett javaslatot, "talán el lehet menni 15-ig", de többet mindenképpen indokolatlannak tartana. Megjegyezte, a bizottsági helyek elosztásánál nem ragaszkodnak a kétharmad-egyharmad kormánypárt-ellenzék arányhoz. A Fidesz javaslata szerint a bizottsági elnöki posztokból ötöt tölthetne be az ellenzék.
Rogán Antal arról is beszámolt, hogy a három ellenzéki frakció "egyaránt az önálló európai uniós bizottság megszüntetésére tett javaslatot".
(MTI)