Egy rejtélyes módon eltűnt felvidéki vállalkozónak politikai védelmet biztosíthatott Welsz Tamás, akinek márciusban bekövetkezett halála összefügghet az MSZP korábbi elnökhelyettese, Simon Gábor ellen indult büntetőeljárással – írja az MNO az Index cikkére hivatkozva.
Welsz Tamás két – azóta eltűnt, illetve elhunyt – "szlovákiai" vállalkozóval együtt érintett lehetett Magyarországról irányított áfacsalási ügyekben is – írta az Index. A portál szerint a két férfi a Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes bizalmi embereként ismert Welsz felvidéki kapcsolata volt, és 2012-ben legalább háromszor találkoztak egy dunaszerdahelyi borozóban.
Egyikük, Dömény Zoltán a felvidéki székhelyű Feed Trade cég tulajdonosa február 5-én – egy nappal az után, hogy a Magyar Nemzet beszámolt Simon Ausztriában parkoltatott 240 millió forint értékű vagyonáról – rejtélyes körülmények között eltűnt. A férfi három nappal később a felvidéki Izsán bukkant fel, és egy szemtanú szerint azt mondta, a Dunába ugrik. Holttestét azonban nem találták meg, és a nyomozók azzal is számolnak, hogy Dömény az öngyilkosság látszatát keltve szívódott fel. A másik vállalkozót, a cukorbizniszben érdekelt B. Gyulát március 17-én fogta el a szlovák rendőrség egy 1,6 millió eurós áfacsalási ügy nyomozásakor, majd a vizsgálati fogságba helyezett gyanúsított néhány nappal később elhunyt.
Az Index szerint a Döményhez köthető ügyletekben Welsz feladata az volt, hogy politikai védelmet biztosítson. Könnyen lehet, hogy amikor tavaly novemberben az addig sérthetetlennek hitt Welsz ellen az Interpol körözést adott ki, majd a Simon-ügy kirobbant, több üzleti partnere is aggódni kezdett, hogy bajba kerülhet – írta a lap.
(MTI nyomán)