Elloptak két nagy értékű művet a debreceni MODEM raktárából, az intézmény múlt héten az ügyben ismeretlen tettes ellen büntető-feljelentést tett - értesült a Népszabadság tudósítója.
Mint kiderült, az Antal-Lusztig-gyűjtemény két kiemelkedő darabja tűnt el, az egyik Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai táj holdvilágnál alakokkal című alkotása, amelyet a MODEM-ben nyolc évvel ezelőtt 80 milliós értékben vettek át letétbe a debreceni önkormányzattal kötött szerződés alapján. A másik ellopott mű pedig Nemes Lampérth József tusrajza Táj dombokkal címmel, ennek értéke a letétbe adáskor 25 millió forint volt.
A gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter debreceni műgyűjtő azt mondta: nem tudni, hogy a műveket mikor és milyen körülmények között lopták el, s érthetetlen, hogy az ipari kamerákkal megfigyelt és biztonsági őrökkel felügyelt létesítményben miért nem vették észre hamarabb a bűncselekményt. A MODEM-et egyébként a volt megyei rendőrfőkapitány, Sutka Sándor cége, a Pannon Guard őrzi.
Antal Pétert mintegy két hete értesítették a MODEM-ből, hogy nézzék át a földszinti raktárt, mert nem találnak két képet. Ezután Kukla Krisztián igazgató belső vizsgálatot rendelt el, majd múlt héten feljelentést tett.
Arra a kérdésre, miszerint a 2016-ig letétbe helyezett gyűjtemény biztosításából számíthat-e kártalanításra, Antal Péter azt mondta: a biztosítást a debreceni önkormányzat kötötte általa nem ismert feltételekkel és vele nem közölt biztosítótársasággal, a szerződés részleteit nem ismeri.
Kukla Krisztián, de a MODEM igazgatója nem kívánt nyilatkozni.
Antal Péter ügyvéd, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosa 2006-ban kötött tíz évre szóló szerződést a debreceni önkormányzattal több mint 400 műtárgyra mintegy 3,4 milliárdos értékben. A letéti gyűjtemény darabjait a MODEM földszinti raktárában tárolják.
Az eltűnt képeket tavaly a MODEM kölcsönadta: Csontváry műve egy szentendrei, Nemes Lampérth alkotása pedig egy fővárosi galériában volt kiállítva. A Csontváry-mű 2013. júliusában, a másik pedig 2013. októberében került vissza a MODEM-be.
A lap úgy tudja, a MODEM-ben korábban Antal Péter már többször szóvá tette, hogy a raktározás rendszerét át kellene alakítani úgy, hogy a letéti gyűjtemény elzárható legyen azoktól az alkotásoktól, amelyeket a központ időszaki tárlatain állítanak ki. Ennek azért van jelentősége, hogy ne legyen ki-be járkálás egy-egy időszaki tárlat rendezése miatt a letéti gyűjtemény darabjai között. De észrevételei nem vezettek eredményre, a raktározási rendet nem változtatták meg.
(Nol nyomán)