Végleg elutasította a Fővárosi Törvényszék a Szabadság téri német megszállás "áldozatai" emlékművének építését megakadályozó helyi népszavazási kezdeményezést - közölte Steiner Pál, az MSZP V. kerületi polgármesterjelöltje szombaton az MTI-vel. A szocialisták kongresszusi állásfoglalásban szólították fel a kormányt, hogy álljon el a "megosztó, magyar embereket sértő" szoborállítási tervétől.
Steiner a törvényszék elutasító határozatáról beszámolva közleményében azt írta: ez azt jelenti, hogy Magyarországon már nincs jogorvoslati lehetőség a szoborállítás megakadályozására. "Orbán Viktor megálmodta, Lázár János megépíti, Rogán Antal engedélyezi - az emberek akaratával szemben is" - jelentette ki.
A szocialista politikus úgy fogalmazott, hogy nemcsak az emlékmű, hanem a Fővárosi Törvényszék indoklása is "döbbenetes", ugyanis a szerint azért nem lehet népszavazást kiírni, mert az emlékművet egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. Steiner Pál szerint Magyarországnak semmilyen gazdasági érdeke nem fűződik a szobor állításához, ráadásul az nemcsak, hogy hasznot nem hajt, hanem árt is: rombolja az ország hírnevét, felháborítja a "demokratikus államokat".
Arra is kitért a közleményben, hogy felhívására az MSZP szombati kongresszusa állásfoglalást fogadott el, melyben kijelentik, hogy szolidaritást vállalnak a Szabadság téren "az igazságot 101 napja védő civilekkel", és a polgári engedetlenség eszközével is tiltakozni fognak a "hazug és becstelen" szoborkompozíció felállítása ellen.
Steiner még április elején jelentette be, hogy az MSZP helyi népszavazást kezdeményez az V. kerületben azért, hogy az önkormányzat vonja vissza a Szabadság térre tervezett, a német megszállás "áldozatainak" emlékműve felállításához adott tulajdonosi hozzájárulást. Akkori sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy a népszavazási döntésig ne építse fel a szobrot.
A helyi választási bizottság május végi határozatában megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését. Az indoklás kitér arra, hogy a kérdés hitelesítését a helyi választási iroda vezetője alaki hibák miatt április közepén elutasította. Az április végén ismételten benyújtott kérdés hitelesítését a helyi választási bizottság azzal utasította el, hogy az emlékmű megvalósításához szükséges közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló kormányrendelet megvalósulását ellehetetlenítené, ha a képviselő-testület visszavonná döntését.
A bizottság álláspontja szerint az ügy túlhaladja a helyi önkormányzatokról szóló törvényben megfogalmazott helyi közügy kereteit, így arról nem tartható helyi népszavazás.
(MTI nyomán)