Az árfolyamrés alkalmazásának semmisége miatt az OTP Jelzálogbank Zrt.-nek várhatóan mintegy 8,1 milliárd forintot kell visszatérítenie az ügyfeleknek.
Ennek az adózás előtti eredményre gyakorolt negatív hatása mintegy 6,7 milliárd forintot, az egyoldalú szerződésmódosítások miatti összeg pedig 68,6 milliárd forintot tehet ki, de ebben a kérdésben a bank élni kíván perindítási jogával - tette közzé a jelzálogbank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
Megjegyzik azt is, hogy az OTP Bank kötelezettséget vállalt a jelzálogbanknál jelentkező negatív hatások kiküszöbölésére.
A közleményben ismertetik, hogy a pénteken kihirdetett, a devizahiteleseket segítő első törvény hatálya kiterjed valamennyi 2004. május 1. napja és a törvény hatályba lépésének napja (2014. július 26.) között kötött fogyasztói kölcsönszerződésre, így a lakossági deviza és forint alapú hitel- vagy kölcsönszerződésekre, és a pénzügyi lízingszerződésekre.
A törvény értelmében a deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződéseknél az árfolyamrés alkalmazása semmis, továbbá a törvény valamennyi fogyasztói kölcsönszerződés esetében megdönthető vélelmet állít fel az egyoldalú kamatemelést, költségemelést, díjemelést lehetővé tevő szerződéses kikötések tisztességtelen volta tekintetében. Az ügyfelekkel való elszámolást külön törvény fogja rendezni.
Az OTP Jelzálogbank Zrt. bankszakmai alapon vitatja azt az állítást, miszerint az árfolyamrés alkalmazása indokolatlan és ezért érvénytelen lenne, továbbá fenntartja azt az álláspontját, hogy az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó rendelkezései a mindenkor hatályos jogszabályi előírásoknak megfeleltek.
Az OTP Jelzálogbank Zrt. az OTP Bank Nyrt.-vel együtt vizsgálja a törvények által biztosított jogorvoslati lehetőségeit, valamint élni kíván a törvény által biztosított perindítási jogával az egyoldalú szerződésmódosítást tartalmazó szerződési feltétel tisztességessége bizonyítása iránt. Az árfolyamréssel kapcsolatos visszafizetési kötelezettség negatív eredményhatását 2014 második negyedévében számolják el.
Az OTP Bank igazgatósága által meghozott határozat alapján az OTP Bank Nyrt. feltétlen és visszavonhatatlan kötelezettséget vállalt az OTP Jelzálogbank Zrt.-t érő, a kihirdetett törvénynek az OTP Jelzálogbank Zrt. pénzügyi helyzetére gyakorolt negatív hatásainak a kiküszöbölésére, a jogszabályi megfelelést és a folyamatos, változatlan működést is biztosító mértékben az e tárgyban az OTP Jelzálogbank Zrt. részére - tett kötelezettségvállaló nyilatkozatban foglalt feltételekkel - áll a közleményben.
Az OTP Bank ugyancsak a BÉT honlapján azt is közölte, hogy a törvény miatt a jelzálogbank mellett a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt-t, valamint az OTP Ingatlanlízing Zrt-t érő negatív hatások kiküszöbölésére a jogszabályi megfelelést és a folyamatos, változatlan működést is biztosító mértékben kötelezettséget vállal.
(MTI)