Kitoloncolták Kanadából a magyar embercsempész banda húsz tagját – mondta kedden Hamiltonban Steven Blaney kanadai közbiztonsági miniszter. Összesen 22 embert ítéltek el embercsempészés és más bűncselekmények miatt, ketten közülük egyelőre Kanadában maradtak.
A bűnözők jobb életfeltételeket ígéretek, így csábítottak ki embereket Magyarországról Kanadába, ahol kényszermunkára fogták és megalázó körülmények között tartották fogva őket. A hamiltoni székhelyű banda tagjai rávették őket, hogy kérjenek menekültstátust, a segélyt pedig elvették tőlük.
"Az emberek ilyen kirívó kihasználása a bevándorlási rendszerünkön belül határozott választ követelt. Kanadában nincs helyük olyanoknak, akik elkövetik az embercsempészés szörnyű és aljas bűncselekményét" – mondta sajtótájékoztatóján a kanadai miniszter.
Blaney modern rabszolgatartásnak nevezte az embercsempészést, amely fenyegetést jelent a közbiztonságra és a bevándorlási rendszerre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bevándorlók túlnyomó többsége törvénytisztelő, és pozitívan járul hozzá az ország fejlődéséhez.
A kanadai szövetségi rendőrség 2010-ben fogta le a Dömötör-Kolompár banda tagjait, akik valamennyien rokoni kapcsolatban állnak egymással. Azután buktak le, hogy egyik áldozatuknak sikerült megszöknie a fogságból, és feljelentette őket.
A bűnszervezet vezetőjét, idősebb Dömötör Ferencet 2012 májusában 9 évi szabadságvesztésre ítélték. A csoport 20 tagját 2012 májusa és 2014 májusa között toloncolták ki Kanadából.
Az MTI "Kitoloncolták Kanadából a hamiltoni magyar embercsempész bandát" címmel közölte a hírt.
(MTI nyomán)