A párt nem lehetőségként, hanem kötelezettségként fogalmazná meg az előzetes letartóztatást bizonyos bűncselekmények esetében.
A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám szerdai sajtótájékoztatóján egy közelmúltbeli, a Pest megyei Csörögön történt esetet említett, ahol egy szórakozóhelyen történt brutális támadás. Bírálta, hogy az elkövetők tíz napja szabadlábon vannak, ugyanakkor jelezte: a váci rendőrkapitánytól kapott tájékoztatás alapján megállapítható, hogy a rendőrség tette a dolgát, nem hibázott.
Az esettel összefüggésben az ellenzéki párt az előzetes letartóztatásra vonatkozó jogszabály módosítását kezdeményezi. E szerint bizonyos minősített esetekben, például felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaságnál és hasonló bűncselekménynél, különös tekintettel a visszaesőkre, személy elleni erőszakos bűncselekményre úgy módosítanának, hogy nem elrendelhető, hanem kötelezően elrendelendő lenne a kényszerintézkedés.
Mirkóczki Ádám úgy vélte: lehet, hogy mások szerint radikális lenne a szabályzás, de ő azt tartja szélsőségesnek, hogy ilyen bűnözők rendszeresen elkövetnek egy-egy súlyos bűncselekményt, aztán szabadon járnak.
(MTI)
Videóval frissítve