Tekintsük meg még egyszer Németh Zsolt tegnapi nyilatkozatát az alábbi videóban.
Szó szerint ezt mondja:
Nincsen általános mozgósítás Ukrajnában, tehát nem kell bevonulni, önkénteseket toboroznak, és ebből viszont az következik, hogy nincsen semmi oka a kárpátaljai magyaroknak, hogy tartsanak attól, hogy be kell vonulniuk egy olyan konfliktusba katonának, amelyhez végső soron nincsen közük.
Ne akadjunk most fenn azon, hogy Németh Zsolt nem képes egy mondatot helyes magyarsággal elmondani, s azon se, hogy az RTL Klubnak fogalma sincs, mi Németh jelenlegi tisztsége (a külügyi bizottság elnöke, balfékek), mint ahogy arról sem, ki jelenleg a külügyi államtitkár (azt hiszik, továbbra is ő), nézzük inkább a fenti mondat lényegét.

Tehát nem kell bevonulni, csak önkénteseket toboroznak, nincs ok az aggodalomra. Azaz nyugi, nem kell foglalkozni a kárpátaljai tüntetésekkel, meg úgy általában a külhoni magyarokat fenyegető veszélyekkel. Majd a Fidesz megoldja, például azzal, hogy naponta hitet tesz Ukrajna területi épsége és Porosenko elnöksége mellett.
És most nézzük, mit mondott ma a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, ráadásul egy fideszes EP-képviselő társaságában:
A részleges mozgósítás harmadik szakaszában Kárpátalján 2500 ember, arányaiban körülbelül 250 magyar nemzetiségű férfi behívásával lehet számolni.
És mondott még egyebeket is, pl. azt, hogy
A behívásban érintett tartalékosok nincsenek megfelelően kiképezve és felszerelve ahhoz, hogy bevessék őket a kelet-ukrajnai szakadárok ellen.
És azt is, hogy
Ahelyett, hogy a világ különböző országaiban szolgálatot teljesítő, jelentős harci tapasztalatokkal rendelkező ukrán békefenntartókat hívnák haza, inkább "egy falusi fiúcskától vagy falusi édesapától" várják el a feladat megoldását.
Mi valahogy egyikből sem azt olvassuk ki, hogy aggodalomra semmi ok, nem kell bevonulni, és csak önkénteseket toboroznak, itt behívásban érintett emberekről, sőt, magyarokról van szó...
Emlékszik a kedves olvasó, amikor idén márciusban Németh Zsolt tanítómestere, Martonyi János kijelentette, hogy "a kárpátaljai közösség nem kíván kárpátaljai autonómiáról beszélni", mire 40 kárpátaljai civil szervezet és a történelmi egyházak fogalmazták meg közös nyilatkozatban, hogy de bizony, "nagyon is" kérik az autonómiát? Az már csak hab a tortán, hogy a "nemzeti kormány" ezután elhatárolódott a kárpátaljaiaktól, nehogy képviselnie kelljen a követelésüket...
Ugyanez történik most is.
Hazudni kell folyékonyan, a tények teljes letagadásával, és akkor nem kell fellépni a magyarokért soha, sehol. Majd amikor bekövetkezik a baj, és nem lehet már mellébeszélni, akkor ki kell adni egy közleményt arról, hogy mily fontosak a kétoldalú kapcsolatok, a párbeszéd és a jószomszédi viszony.
Alább olvasható az MTI-hír a KMKSZ-elnök sajtótájékoztatójáról:
Az ukrán hadseregben tíz-húsz éve szolgált, jelenleg tartalékos állományban lévő katona nem alkalmas arra, hogy a modern hadviselés körében ellássa feladatát Kelet-Ukrajnában - jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerdán Nyíregyházán.
A KMKSZ elnöke a sajtótájékoztatón - amelyet Bocskor Andrea fideszes EP-képviselővel közösen tartott - az ukrán hatóságok által a napokban elrendelt részleges mozgósításra utalva hangsúlyozta: a behívásban érintett tartalékosok nincsenek megfelelően kiképezve és felszerelve ahhoz, hogy bevessék őket a kelet-ukrajnai szakadárok ellen.
Az ukrán államnak ezt az egész kérdést másképp kellene megoldania, vagyis elsősorban azokat a hivatásos, speciálisan kiképzett katonákat vagy akár rendvédelmi speciális egységeket kellene odaküldenie a háborús zónába, akiket kiképeztek erre a harcmodorra - fogalmazott Brenzovics László.
Ahelyett, hogy a világ különböző országaiban szolgálatot teljesítő, jelentős harci tapasztalatokkal rendelkező ukrán békefenntartókat hívnák haza, inkább "egy falusi fiúcskától vagy falusi édesapától" várják el a feladat megoldását - furcsállotta a KMKSZ elnöke.
A Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöki tisztségét is betöltő politikus szerint ha a behívásokról van szó, akkor ezek az emberek inkább maradjanak Kárpátalján, és lássák el azokat a feladatokat, amelyekre valóban alkalmasak, például egy stratégiailag fontos vízerőműnek vagy alagútnak a védelmét.
A KMKSZ elnökének információi szerint a részleges mozgósítás harmadik szakaszában Kárpátalján 2500 ember, arányaiban körülbelül 250 magyar nemzetiségű férfi behívásával lehet számolni. A megyei hadkiegészítő parancsnokság adatai szerint Kárpátalja 80 ezer tartalékosának fele - elsősorban külföldi munkavállalás miatt - nem tartózkodik Ukrajnában. Ők nincsenek lejelentve a hadkiegészítő parancsnokságon, emiatt a kézbesített behívók száma jelentős mértékben meghaladta a Kárpátaljának szánt kvótát, ami jelentős feszültséghez, tüntetésekhez és útlezárásokhoz vezetett a kárpátaljai településeken - magyarázta a politikus, hangsúlyozva, hogy ezeknek a demonstrációknak nem volt nemzetiségi jellegük.
Brenzovics László a Malaysia Airlines MH17-es járatának tragédiájára utalva úgy fogalmazott: "ha lelőtték a maláj repülőgépet, {...} akkor itt bármi megtörténhet", ezekre a helyzetekre készen kell állni vagy legalábbis megteremteni a lehetőséget az elkerülésükre. Kifejtette, nem szabad struccpolitikát folytatniuk az európai vagy más országok vezetőinek, mivel ma a világ olyan fejlettségi szinten áll, hogy "minden mindenkit érint."
"Hollandia messze van Ukrajnától, Malajzia még messzebb, de a maláj gép utasai mégis ott lelték a halálukat Donyeck fölött" - emlékeztetett a KMKSZ elnöke, hozzátéve, hogy a világ valamennyi államának közös érdeke ezt az "őrületet" minél hamarabb leállítani.
Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, a bizottsági munkákon és a plenáris ülések vitáin keresztül lehet ismertetni a kárpátaljai magyarok helyzetét, illetve felhívni a figyelmet álláspontjukra a Kelet-Ukrajnában zajló háborúról.
A béke megteremtése, valamint egy egységes, demokratikus jogállam létrejötte a legfontosabb érdeke a kárpátaljai magyarságnak és az egész ukrán lakosságnak - mondta a kormánypárti politikus.
 (Kuruc.info)
Frissítés: Szávay a kárpátaljai helyzetről
Akik már megkapták a behívót, Ukrajnát el sem tudják hagyni. A magyarlakta településekre egyre több ukránt telepítenek. A Jobbik a kormány határozott fellépését követeli - de persze hiába.