Soron kívül etikai eljárást indít az országos szakértői kamara az ellen a két "igazságügyi" szakértő ellen, akiket kizártak a múlt héten lezárt Rezesova-ügyből. Egyikük, Melegh Gábor ellen ez már korábban elindult, de most már ő maga is azt szeretné, ha lefolytatná ezt vele szemben a legfőbb szakmai szervezet, a másik szakértő szintén így akarja tisztázni magát. Mindkettejüknek megkérdőjeleződött a pártatlansága a közlekedési büntetőügyben, a kamarának most már elkerülhetetlenül foglalkoznia kellett a nagy botrányt kavart kérdéssel.
Egy nappal azután ült össze a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnöksége, hogy csütörtökön lezárult Eva Rezesova büntetőügye – tudta meg a hvg.hu. Szokásos rendes ülésükön most már elő kellett venniük a kérdést, hiszen a nagy közérdeklődést kiváltó per folyamatosan szakértői elemzések ütköztetéséről szólt, végül pedig két szakértőt, először a védelem által felkért Melegh Gábort, majd a védelem kérésére kirendelt Kovács Miklóst is kizárta a másodfokú bíróság. A megmaradt szakvélemények, illetve az új kirendelt szakértő elemzése alapján Rezesova papíron súlyosabb, kilenc év börtönbüntetést kapott, míg elsőfokon – nagy mértékben Melegh Gábor szakvéleménye alapján – hat év fogházra ítélték.

Melegh Gábor közben gyarapíthatja Mercedes-gyűjteményét
Az ülésen hozott döntésekről kikerült egy közlemény a MISZK honlapjára, e szerint meghallgatták a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara (BISZK) elnökének a tájékoztatóját, ennél a területi szervnél ugyanis már korábban etikai vizsgálatot kezdeményezett Melegh ellen az áldozatok családja. Ezért már korábban elkezdték vizsgálni Melegh szerepét az ügyben, azonban eljárási szabályok miatt eddig érdemi döntésről nem lehetett tudni. Sőt, ezzel szinte egy időben derült ki, hogy Meleghet a területi kamara egyes tagjai az országos kamara elnökének jelölték.
A kamara honlapjára kikerült közlemény szerint azonban az etikai bizottságuk végül arra jutott, hogy Melegh Gábor „téves indoklással hárította” el az áldozatok rokonait, amikor azok felkérték magánszakértőnek, ráadásul utána elvállalta a másik oldal, Rezesova védelmének felkérését. „Tévesen hivatkozott” arra, hogy a Műszaki Igazságügyi Szakértői Testületben betöltött tisztsége miatt az áldozatok családjának nem dolgozhat, ezzel „a pártatlanság sérelmének a látszatát kelthette” – mondta ki a kamara eseti vizsgálóbizottsága.
A kifejezetten elfogultság miatt kizárt másik szakértőt, Kovács Miklóst is meghallgatták, és maga kérte, hogy etikai eljárás induljon ellene. Így akarja tisztázni az „ellene felhozott, rá nézve sérelmes megállapításokat” – olvasható a kamara közleményben.

A kizárt Kovács Miklós elhagyja a tárgyalótermet a Rezesova-perben
„Melegh Gábor szintén „szorgalmazta” az ellene már megindult etikai eljárás mielőbbi befejezését. Ha a szakmai presztízs ezt kívánja, úgy ő is kéri, hogy a MISZK elnöksége indítson ellene pótlólagos etikai eljárást is” – közölte a kamara.
Mindezek alapján az országos Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Elnöksége felkérte az Etikai Bizottságot a Kovács Miklóssal és Melegh Gáborral szembeni etikai eljárás soron kívüli lefolytatására.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: