A Jobbik szerint minimálisra kell csökkenteni a lakáshitelek kamatait.
Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján elmondta: támogatják a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség javaslatát, amely a korábbi hitelprogramhoz hasonlóan állami háttérrel, mintegy 2,5 százalékos kamattal biztosítana lakásvásárlási lehetőséget. Ma a piacon kedvezményesen 6-7 százalékos kamattal lehet lakáshitelhez jutni, ami sokak számára vállalhatatlan, így minimális szintre kell azt csökkenteni - tette hozzá.
Az ellenzéki politikus szerint érdemes végiggondolni az áfa visszatérítésének lehetőségét is annak érdekében, hogy kedvezőbb helyzetbe hozzák azokat, akik most még nem tudnak lakást vásárolni.
Megjegyezte: a Jobbik alapkoncepciója az, hogy hazai kivitelezőkkel és beszállítókkal hozzá kell kezdeni az ingatlanállomány cseréjéhez. Az új otthonok kedvezményes bérleti díja az ellenzéki párt szerint hozzájárulna a kivándorlás lassításához és a gyermekvállaláshoz.
Magyarországon hatalmas ingatlantömeg áll üresen, amelyek egy része állami, önkormányzati kézben van - értékelt Z. Kárpát Dániel, kifejtve: ezeket fel kell mérni és a közfoglalkoztatottak bevonásával fel kell újítani, akár teljes városrészek rekonstrukciós programjaival összekötve. Egy ilyen nemzetstratégiailag fontos program nem lehet drága - jelentette ki a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: számításaik szerint 5-7 éves perióduson belül minden forint "visszapörögne" a költségvetésbe.
(MTI)