Mint ismeretes: a négy halálos áldozattal járó baleset okozásával vádolt Eva Rezesova ellen indult büntetőperben Stubeczky Sarolta bíró májusban Melegh Gábort kizárta a másodfokú bírósági eljárásból, úgy találva, hogy a Rezesováék által felkért műszaki szakértő nem végzett szakmailag kifogástalan munkát. "Melegh Gábor a látszatát keltette annak, hogy nem pártatlan” - indokolta döntését a bíró. A Privát Kopó birtokába jutott dokumentumokból kiderül: Melegh Gábor igazságügyi szakértő más ügyben sem végzett "szakmailag kifogástalan munkát”. Képes volt nappali világosságból éjszakai sötétséget „varázsolni”…

Melegh Gábort először nem Rezesova védője, hanem az áldozatok családja kereste meg ebben az ügyben, látván, hogy Rezesova már két műszaki magánszakértőt is be tudott vonni a maga oldalán, akik igencsak szorgosan végezték dolgukat.
Melegh Gábor azonban úgy ítélte meg, hogy az egyik pozíciója (BME Igazságyügyi Műszaki Testület elnöke) összeférhetetlen az ügyben való részvétellel, ezért nemet mondott a felkérésre. Néhány héttel később mégis feltűnt Melegh Gábor az ügyben, azonban a szlovák milliárdosnő, Rezesova oldalán - mert az ő felkérésére már igent mondott… Melegh a magatartásában végbement 180 fokos fordulatot azzal magyarázta a médiának, hogy "láttam a tévében, hogy megszűnt az összeférhetetlenségem”. Melegh bevonásának eredménye ismert: szakvéleményében radikálisan védelmezte Rezesovát. Amíg ki nem zárták a büntetőperből.
Zoom
A Privát Kopó birtokába került dokumentumok tanúsága szerint Melegh Gábor már korábban is készített kétes igazságügyi szakvéleményt közúti balesettel összefüggésben indított büntetőeljárásban. 2008. augusztus 14-én kelt az a szakértői dokumentum, amelyben Melegh - a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Közlekedésrendészeti Főosztály Vizsgálati Alosztály felkérésére - egy személygépkocsi és egy kerékpár ütközésének körülményeit tárta fel.
Zoom
Részlet az igazságügyi szakértői véleményből: „(…) A rendelkezésre álló iratok szerint ... ellen azért indult eljárás, mert 2007. május 1-én 19 óra 45 perc körül, Budapesten a III. kerület Szentendrei út … sz. előterében az általa vezetett ... járművel nekiütközött a ... által vezetett kerékpárnak. A baleset során a kerékpár hajtója a később ismert adatok szerint súlyos személyi sérülést szenvedett, a két jármű megrongálódott. A baleset közvilágítással ellátott, éjszakai látási viszonyok között, száraz aszfalt útfelületen következett be (…) a gépkocsi vezetője szerint egy előtte haladó jármű hirtelen irányváltoztatását észlelve vette észre a kivilágítatlan kerékpárost, és a kormány elrántása ellenére sem tudott elegendő oldaltávolságot felvenni. (…) Az igazságügyi szakértő megállapításai a kirendelés kérdéseinek megválaszolásához: (…) a balesethez vezető folyamatban elsődleges volt a kerékpáros ki nem világított helyzetben közlekedése, amely a kellő távolságból észlelést nem tette lehetővé. (…)”
Zoom
A Privát Kopó birtokába került az Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Osztály szakvéleménye, amely a „2007. május 1-én, a Budapest III. kerület térségében a környező meteorológia állomások mérési eredményei, valamint az időjárási helyzet elemzése alapján a következő megállapítást tartalmazta: „Budapest térségében 2007. május 01-én a Nap 19 óra 55 perckor bukott a látóhatár alá. Ezt követően 20 óra 19 perckor a polgári szürkület, 21 óra 12 perckor pedig a navigációs szürkület ért véget. A fentieket figyelembe véve az adott napon 19 óra 40 perc körüli időben még nappali világosság uralkodott.”
Zoom
A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. írásos tájékoztatása szerint „2007. május 1-én, Budapest területén 20 óra 09 perc 18 másodperckor lett a közvilágítás bekapcsolva.”
A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) október 18-i rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén három jelölt indul az elnöki tisztségért.
Az egyikük Melegh Gábor…
(Privát Kopó)
Kapcsolódó: