Milliókat követelt havonta az egyházi finanszírozásért cserébe egy szociális szolgáltató cégtől a Magyar Iszlám Közösség vezetése. Egy hangfelvételen Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője és a szolgáltató volt tulajdonosa egyezkedik a pénzről. Az ügyben már nyomoz a rendőrség.

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője sokszorosan identitászavaros: "Korábban szóba került, hogy belépek az MSZP hívő tagozatába, végül a KDNP tagja lettem"
A Magyar Iszlám Közösség Magyarország egyik legnagyobb szociális ellátó rendszerét építette ki az elmúlt években. Idősotthonok, anyaotthon, fogyatékosellátás és oktatás is szerepel a Gondoskodó Központ palettáján. A szeretetszolgálat két legfontosabb intézménye a Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központ és a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ. A korábbi tulajdonos azért társult az iszlám közösséggel, mert így egyházi finanszírozásban részesült, az állami normatíva pedig ezért másfélszeresére nőtt. Ebből a pénzből kellett a közösségnek visszaosztani a "harádzsot" (nemmuszlimok által fizetendő adó - a szerk.), körülbelül négymillió forintot havonta. A Célpont birtokába került hangfelvételen a korábbi tulajdonos és Bolek Zoltán egyezkedik.
– A követelésed, hogy az egyházi kiegészítő normatíva 10 százalékát kéred, hol tart most?
– Hát most bocsánat, te el akarsz menni? Akkor miről beszélünk? Nem értem: ha el akarsz menni, akkor miről beszélünk?
– Az a pénz, amit kértél azért, hogy így legyen, az még jár, vagy nem jár, vagy mi van akkor? Nem akarom azt se, hogy anyagi vitáink legyenek.
– Hát addig, míg itt vagy, addig, míg itt vagy, a hitéleti támogatás jár, nem? Addig, míg itt vagy. A hitéleti támogatás jár, ez volt az egyezség.
– Igen, igen.
– Addig míg itt vagy. Ezzel nincs probléma. Én nem kérek 15 százalékot vagy 20 százalékot, de még 11-et se.
(A Magyar Iszlám Közösség vezetője és a szolgáltató volt tulajdonosának párbeszéde)
Csak tíz százalékot, de azt zsebbe. Az idősgondozó volt tulajdonosa feljelentést tett bűnszervezetben elkövetett csalás, zsarolás és befolyással üzérkedés miatt. A rendőrség nem közölt részleteket, és Bolek Zoltán sem.
– Nem kért pénzt vissza a Humán Szolgáltató Központtól?
– Tessék?
– Nem kért pénzt?
– Én?! Bocsásson meg, dehogy kértem. Mindenre reagálni fogunk, dolgoznak a jogászaink rajta, olyan nevetséges dolgok hangoztak el.
– Mint például?
– Uram, még egyszer mondom, mindent írásban meg fognak kapni. Köszönöm szépen, viszonthallásra.
A szeretetszolgálatnál a NAV is vizsgálódik, miután a Magyar Államkincstár tavaly felfüggesztette az ellátottak után járó normatíva kifizetését. A hivatal szerint csaltak az elszámolással. A Gondoskodó Központ vezetője Orosz Mariann, ő és férje is luxusautóval jár. „A kollégáimmal, ők a kommunikációért felelősek, beszéljék meg, hogy mit szeretnének” – hárította el a Célpont érdeklődését a központvezető. Orosz Mariann a kelet-magyarországi ellátó vezetőjével, Nagy Zsolttal együtt egy korábbi büntetőügyben is érintett: a 11 milliárdos takarékszövetkezeti ügyként ismertté vált csalássorozatban mindketten vádlottak.
A Magyar Iszlám Közösség egyik alapítója megdöbbentőnek nevezte, hogy kiket tett egyházi személyekké Bolek Zoltán. „Nagyon szomorú vagyok. Döbbenetes! Uram, nézze, ezt az állapotot akkor – én, Oszman Milehi alapító tagként mondom – szigorúan meg kell szüntetni” – mondta az identitászavaros M. Soós Tamás.
A közösség egyik alapítója azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy Bolek Zoltán muszlim vezetőként a Kereszténydemokrata Néppárt tagja. A KDNP közleményében cáfolta, hogy Bolek Zoltán a párt tagja lenne. Bolek néhány éve viszont ezt nyilatkozta a Népszabadságnak: „Korábban szóba került, hogy belépek az MSZP hívő tagozatába, végül a KDNP tagja lettem”.
(MNO nyomán)
Frissítés: a Célpont összeállítása: